vineri, 14 august 2020 - 11:51

Cuvânt de suflet la sărbătoarea Nașterii Domnului

Raport oficial: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE. TABEL

România este pe primul loc în răspândirea epidemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control...

Bani în plus pentru serviciile secrete la rectificarea bugetară

Veniturile bugetului de stat se diminuează, pe sold, cu suma de 289,4 milioane lei, conform proiectului rectificării bugetare. Cheltuielile se majorează cu suma de...

Ludovic Orban: Vom crește pensiile doar cu 14%. Atât se poate

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va adopta vineri ordonanța de urgență prin care punctul de pensie va crește cu „un procent consistent...

Premierul Italiei şi şase miniştri, cercetaţi penal pentru gestionarea pandemiei de coronavirus

Premierul Italiei şi şase miniştri sunt cercetaţi penal pentru cum au gestionat pandemia de coronavirus. Cabinetul condus de Giuseppe Conte a fost anunțat, joi,...

“TAINA LUMII VĂZUTE ESTE FRÂNTURĂ DIN TAINA LUMII NEVĂZUTE, DE ACOLO DE SUS, DIN ÎNALTUL CERURILOR, DIN SÂNURILE TATĂLUI, DE UNDE S-A ÎNTRUPAT DOMNUL HRISTOS.

ÎN CELE DIN URMĂ, LA PLINIREA VREMII ÎN PEȘTERA DE LA BETHLEEM, PRUNCUL IISUS S-A NĂSCUT DIN PREACURATA FECIOARĂ MARIA SUB VREMI, ÎN IESLEA SĂRACĂ ȘI RECE, SUB SFÂNTA LUMINĂ A STELEI CĂLATOARE, CE CĂLĂUZEȘTE LUMEA LA TRONUL IESLEI SMERITE, ÎNCONJURATĂ DE DOBITOACE.

ÎNGERII ȘI MAGII ARATĂ LUMII PRIN STEA, CALEA CE DUCE LA UNICUL ȘI ADEVĂRATUL DUMNEZEU, CEL CE POATE DA LUMII VIAȚĂ, PACE ȘI MARE MILĂ.”

Privind Steaua învățăm că Cerul are viață și lumină din Lumina Lui.

El Cel care l-a creat, i-a dat poruncă Cerului să ne facă nouă viața frumoasă și plină de frumuseți nesfârșite, să trăim vise și doruri veșnice cu aprinsă dorință de a fi cât mai aproape de Creator și, totodată, viitorii pretendenți și casnici ai Raiului, în Lumina cea pururea fiitoare a Slavei Sale veșnice.

Ascultând îngerii și păstorii cum umplu Cerul și Pământul de cântările lor, în noaptea sfântă a Nașterii lui Iisus, putem înțelege că pacea și liniștea duhovnicească a lumii, vine din prietenia oamenilor cu îngerii lui Dumnezeu, abia atunci lumina și harul Duhului Sfânt sfințește și plinește lumea aceasta cu toată puterea Lui.

Astfel se înțelege de ce, veșnic în rugile noastre de taină, cerem lui Dumnezeu -Creatorul lumii, “Precum în Cer așa și pe Pământ”.

Întreaga umanitate respiră spiritual, dorul de Dumnezeu și de veșnicie, dar mai ales dorința sfântă de a mai fi din nou ca îngerii lui Dumnezeu din Cer.

Luând seama la Magii persani, deși păgâni de credință, au reușit să se bucure de mila Celui Preaînalt și privind Cerul și lucrarea Stelei Lui, au putut citi în mersul Stelei, drumul ce duce la sălașul lui Iisus Hristos, Împăratul lumii.

Au primit ca răsplată viața în lumină, ajungând la măsura înștiințării de către îngerii lui Dumnezeu, că trebuie să uite calea Irozilor urâtori de Hristos și să ducă vestea Nașterii lui Iisus cu ei în întunericul lumii lipsite de lumina lui Hristos.

Magii alături Stea, de îngeri, de păstori, de dreptul Iosif și Sfânta Fecioară Maria, sunt întâii începători ai izvorului Colindelor veșnice și vii din inima lumii creștine, adică ei sunt prin faptă, adevărații împlinitoritori ai Evangheliei lui Hristos, așa cum a fost ia proorocită, vestită și descoperită, pas cu pas în lunga Istorie a Vechiului Testament prin lucrarea Duhului Sfânt și truda sub har a proorocilor și tuturor neamurilor de la protopărintele Adam pâna la Preasfânta Fecioară Maria, care la Născut pe Cel Unul născut.

Lucru arătat și în drumul Emaosului de Însuși Iisus cel Înviat, ascuns ochilor îndoielnici ai apostolilor Luca și Cleopa, în chipul unui străin singur în Ierusalim.

“Și le-a vorbit toate Scripturile de la Moise, de la prooroci, de la psalmi, toate până la El.

Cum Fiul Omului trebuia să pătimească și apoi să intre în Slavă” (Ev.Luca cap.25).

Astăzi, după două mii de ani, putem urma modul perseverent al magilor din Șiparul Egiptului, care nu au ezitat a privi Cerul înstelat cu credință dar și cu știința citirii în stele, până au descoperit Steaua mântuirii lumii, Steaua lui Hristos, care în taina nopții cosmice a învins întunericul necredinței lumii fără Dumnezeu, luminând cu lumina ei nefirească, calea care duce la Adevărul Vieții Hristos.

“De la Stea au învățat să se închine Ție Sosrelui dreptății.”(Troparul Nașterii)

Și noi creștinii de astăzi, dacă vom privi permanent Cerul și vom trimite smeritele rugăciuni la Tronul Tatălui, vom avea ochii minții cei sufletești deschiși la steaua noastră personală, care ne va călăuzi în Împărătia Tatălui, la loc de lumină și bucurie veșnică.

Vom fi magii și colindătorii propriei noastre stele care ne va călăuzi prin credință curată și lumina Sfintei Evanghelii la Calea lui Hristos.

Cale ce ne conferă singurul Adevar absolut și mântuitor, dătător de Viață veșnică prin Pâinea cea Vie a Euharistiei Veșnice, Trupul și Sângele lui Hristos.

Prin aceste îndemnuri trebuie să fim conștienți că de oriunde am privi Cerul, de acasă sau de departe de casă, steau noastră personală, strălucește după credința și faptele noastre.

Ori vom fi prieteni și iubitori de taină și lumină, de viață veșnică și de Hristos, ori vom orbecăi în întunericul suferințelor acestei vieți trecătoare.

“Umblați în lumină ca fii ai luminii, cât aveți lumina la voi.

Cel ce umblă în întuneric nu știe unde merge. “(Sf.Evanghelie)

Să primim în suflete pe Hristos cu aceiași smerenie cu care la primit peștera Bethleemului pe Pruncul Iisus, să fim proprii noștri magi ai stelei noastre călăuzitoare, atât pentru noi personal, pruncii și familiile noastre, pentru prieteni, pentru cei din suferință, dar și pentru cei care încă nu pot, sau nu au descoperirea că privind mereu Cerul vor vedea steaua lor luminoasă și așa de fapt vor descoperi pe Dumnezeu care este în Cer.

“Tatăl nostru care ești în ceruri”(Rug.Domnească)

Fiind final de post și nevoință duhovnicească, fiind sfârșit de an calendaristic, fiind vreme de bilanț și cugetare în sine, atât la cele bune cât și la neîmpliniri, să punem hotărâre duhovnicească de îndreptare sufletească și de corectare a faptelor mai puțin vrednice de viața creștină, să putem deveni vase de cinste în Biserica Slavei lui Hristos.

Cu ocazia începerii ciclului sărbătorilor de iarnă, doresc la toți fii duhovnicești, la toți prietenii, la toți iubitorii paginii noastre, la cei din țară și de departe, să aibă parte de mântuire, de lumina lui Hristos, de împliniri și realizări materiale și spirituale, de pace și sănatate în orice vreme și în orice loc ar fi, să aibă mila lui Dumnezeu peste sufletul și viața lor.

Pentru că tradiția noastră românească și creștină permite să adresăm îndemnuri și urări de suflet, îndrăznesc să doresc tuturor, să aibă parte de sănătate, belșug, copii sănătoși și realizați prin harul credinței și educației, alaturi de tradiționalul:

– LA MULTI ANI !!! –

Cu tot respectul și prețuirea, părintele Calistrat

Mănăstirea Vlădiceni
Sf.Ioan Teologul – jud.Iasi.
24 Decembrie 2018

Exclusiv! Ministerul Culturii, cu conturile blocate, pentru neplata salariilor

Ministerul Culturii are conturile poprite, începând din această săptămână, pentru neplata drepturilor salariale câștigate în instanță de 65 de angajați. Suma pe care instituția...

Planul PSD pentru moțiunea de cenzură – mize și calcule pe voturi. Cele două nume de premier pregătite

Actuala conducere a PSD a planificat de la începutul verii să depună moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban chiar în pragul alegerilor locale....

Se întâmplă în Germania: 900 de rezultate pozitive nu au fost comunicate persoanelor testate!

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Aproximativ 44.000 din cele 85.000 de persoane testate în landul german Bavaria la revenirea în țară, acum mai bine de o săptămână,...

ÎCCJ l-a eliberat din arest pe Mircea Negulescu

Magistrații ÎCCJ au decis, joi, ca fostul procuror Mircea Negulescu să fie cercetat în libertate, sub control judiciar pentru 60 de zile. Fostul procuror Mircea...

Bombele cu azotat din porturile României: La Constanța, cantitate dublă față de cea care a explodat în Beirut (presă)

Azotatul de amoniu instabil care a explodat în Beirut provine din Georgia. O singură fabrică din Georgia produce această substanță, iar România o importă...