6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 20:32
No menu items!

Cutremur violent în Japonia

spot_img

seismograph111

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter a fost resimiţit duminică dimineaţă în estul Japoniei, inclusiv în capitala Tokyo, a anunţat Agenţia niponă de Meteorologie. Potrivit posturilor de televiziune, pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.

Epicentrul acestui cutremur, care a avut loc la ora 07.38 (00.38 ora României), a fost localizat în partea de nord a prefecturii Ibaraki, la nord de Tokyo, iar hipocentrul a fost la 70 de kilometri adâncime. “Nu există risc de tsunami”, au precizat oficialii agenţiei japoneze.

Nicio anomalie nu a fost constatată la centrala avariată Fukushima sau la alte instalaţii nucleare din regiune, oprite toate din martie 2011, potrivit operatorilor acestor centrale. Cutremurul a fost resimţit de locuitorii din capitală, au relatat jurnaliştii AFP.

“S-a mişcat timp de 30 de secunde, dar obiectele nu au căzut”, potrivit unei persoane din apropierea epicentrului, citată de televiziune.

Trenurile de mare viteză Shinkansen au fost oprite timp de câteva minute pentru un control al căilor ferate, dar traficul a fost reluat rapid. Câteva rame merg mai încet pe alte linii, dar niciun tronson nu a fost suspendat, potrivit companiei JR East.

Pe aeroportul Tokyo-Narita, au fost resimţite trepidaţii, dar nu foarte violente şi nu au perturbat deloc operaţiunile.”Se pot produce replici, fiţi atenţi!”, a anunţat, totuşi, Agenţia niponă de Meteorologie.

Acest nou cutremur din est are loc la exact două săptămâni după un altul, mai violent (cu magnitudinea de 7,1 grade pe Richter), care a provocat un mic tsunami pe coasta de nord-est a Japoniei, fără să provoace însă victime sau pagube materiale.