31.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 18:17
No menu items!

Cutremur în Italia. Savanți condamnați pentru seismul de la Aquila

spot_img

Decizie istorică în Italia. Şase savanţi italieni şi un fost oficial guvernamental au fost condamnaţi din cauza seismului de la Aquila, din 2009.

Cutremurul de 6,3 grade a avut loc la ora 3,32 în dimineaţa zilei de 6 aprilie şi a provocat moartea a 309 oameni, printre care şi 5 români. Pagubele materiale au depășit 16 miliarde de euro.

Un tribunal din L’Aquila i-a găsit vinovaţi pe cei şapte membri ai Comisiei pentru Evaluarea Riscurilor sub acuzația de crimă în formă gravă. Procurorii au precizat că savanţii au dat asigurări false înainte de producerea cutremurului.

Printre ultimii martori audiaţi la proces a fost un supravieţuitor care şi-a pierdut tatăl în seism. El a descris cum şi-a sunat părinţii, imediat după prima undă a cutremurului, la ora 23, pe 5 aprilie, dar aceştia au refuzat să îşi părăsească locuinţa pentru că au fost asiguraţi de cei din Comisia pentru Evaluarea Riscurilor că nu va fi un cutremur important.

Procesul a provocat protestul comunităţii ştiinţifice din Italia. Peste 5.000 de savanţi i-au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Giorgio Napolitano în sprijinul colegilor lor judecaţi.

FOTO ANSA