20.6 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 4:54
No menu items!

CUTREMUR cu magnitudinea de 8,2 în Chile. Cinci persoane au murit. În nordul ţării a fost declarată stare de catastrofă naturală

spot_img

cutremur

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară coasta de nord a statului Chile, provocând moartea a cel puțin cinci persoane. Seismul a generat local valuri seismice de peste doi metri înălțime, a indicat ministrul de interne chilian Rodrigo Penailillo, citat de AFP.

Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a ordonat evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami, fiind emise alerte de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras.

Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării, relatează AFP.

„Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca”, a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism.

„Anunț cu tristețe moartea a cinci persoane, patru bărbați și o femeie, la Iquique și Alto Hospicio”, a afirmat ministrul Penailillo, care a precizat că o parte dintre aceste persoane au decedat din cauza unor crize cardiace, iar alta a fost strivită sub dărâmături.

Un bilanț anterior al seismului consemna doi morți și mai mulți răniți, potrivit AFP.

Honduras, care se teme de consecinţele cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade, care a afectat coasta de nord a statului Chile, a declanşat alerta de tsunami, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Alerta se referă la golful Fonseca din nord-vestul ţării, pe malul Pacificului, unde Comisia permanentă de prevenire a riscurilor (Copeco) a stabilit că există cel mai mare risc.

În urma cutremurului a avut loc o evadare în masă dintr-o închisoare pentru femei în orașul Iquique, a informat ministrul de interne Rodrigo Peñalillo. Mai mult de 300 de deținute au reușit să fugă, dintre care doar 16 au fost reținute ulterior de către autorități. Conform datelor preliminare, o parte din clădirea închisorii s-a prăbușit în urma seismului.

 

C.A.