1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 4:29
No menu items!

Curtea Supremă refuză să-l citeze pe Omar Hayssam în Siria

spot_img

Curtea Supremă refuză să-l citeze pe Omar Hayssam în Siria

Magistrații Curții Supreme au respins marți cererea de citare în Siria a lui Omar Hayssam, pentru a fi audiat în dosarul privind fuga lui din România.

Avocaţii din dosarul în care Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar (frații sirianului Omar Hayssam) sunt judecaţi pentru înlesnirea ieşirii din ţară a lui Omar Hayssam au cerut Curții Supreme citarea în cauză a sirianului. Aceştia au motivat că Omar Hayssam a fost condamnat de instanţa de fond în acest dosar, astfel că se impune prezenţa lui în faţa instanţei de recurs, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă decizia de condamnare.

Potrivit avocaţilor, este inadmisibil să nu fie citată o persoană condamnată în România, deşi se ştie precis unde se află aceasta. Apărătorii au adus ca principal argument o declarație făcută pe 23 februarie, la Digi24, de şeful Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior. Maior a arătat că Omar Hayssam a fost arestat şi depus într-un loc de detenţie din Siria. În plus, șeful SRI a susținut că nu s-a stabilit încă data la care Hayssam urmează să fie extrădat în România, dar acest lucru se va întâmpla. “Este încă în închisoare. Să vedem ce se întâmplă. E bine că s-a încheiat acel acord care va continua, urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România, se ştie acest lucru. E interesul serviciului şi al ţării de a-l aduce înapoi pentru a-şi servi pedeapsa aici”, a declarat George Maior, la Digi24.

În acest context, avocaţii le-au cerut judecătorilor citarea lui Omar Hayssam în cadrul acestui dosar. Procurorul DIICOT prezent la şedinţa de judecată a fost de acord cu solicitarea apărării.

Magistraţii au respins însă  cererea avocaţilor, astfel că Omar Hayssam nu va fi citat în cadrul acestui dosar.

Următorul termen de judecată al recursurilor din acest caz a fost stabilit pentru 18 aprilie.

Pe 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, pedeapsă care a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, sirianul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Totodată, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea fraţilor lui Omar Hayssam – Mukhles şi Mahmoud -, precum şi a omului de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzaţi că ar fi înlesnit fuga din ţară a sirianului, pe motiv că fapta lor nu există.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

R.D.