28.2 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 20:18
No menu items!

Curtea Penală Internaţională trimite în Ucraina zeci de anchetatori. „E cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”

spot_img

Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina „cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”, formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, citat de CNN.

„Pot confirma că astăzi (marţi – n.r.), biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Hhan. El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând „cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.

Un „număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el.

Khan a spus că echipa va putea „să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.

De asemenea, la faţa locului va fi desfăşurată şi o echipă de experţi criminalistii francezi în vederea „identificării rămăşiţelor, analizei balstice, depozitării şi conservării probelor criminalistice”.

Khan a mai subliniat că CPI va colabora şi cu alte echipe desfăşurate de alte state în Ucraina cu scopul de „a consolida coordonarea între toţi actorii implicaţi”.

Procurorul CPI a mai spus că „acum mai mult ca niciodată trebuie să arătăm legea în acţiune”, adăugând că „este esenţial să le demonstrăm supravieţuitorilor şi familiilor victimelor că dreptul internaţional este relevant în contextul experienţei lor”.

Curtea Penală Internaţională a deschis oficial o anchetă asupra situaţiei din Ucraina pe 2 martie.

Raluca Dan