2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 9:15
No menu items!

Curtea Penală Internaţională va examina posibile crime de război comise în Palestina

spot_img

Decizia CPI a fost calificată drept “scandaloasă” de către Israel

israel_palestina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat vineri lansarea unei examinări preliminare, etapă prealabilă anchetei, asupra presupuselor crime de război comise în Palestina. Decizia a fost calificată de Israel drept “scandaloasă”.

Această examinarea preliminară “ne va ajuta să stabilim dacă există o bază rezonabilă pentru a deschide o anchetă”, a precizat Biroul procurorului, într-un comunicat de presă. “Procurorul va analiza în special problemele legate de competenţă şi interesele justiţiei“, se mai arată comunicatul de presă.

Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, pe 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.

Autoritatea Palestiniană a recunoscut, pe 1 ianuarie, competenţa CPI în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări, urmată de un război în Fâşia Gaza. Potrivit CPI, acceptarea acestei competenţe nu corespunde unei aderări la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, solicitate pe 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniană.

Cererea de aderare la CPI depusă de Autoritatea Palestiniană se înscrie într-o ofensivă diplomatică condusă de palestinieni la ONU.

CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, să ancheteze presupuşi autori ai unor acte de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război. 122 de state, între care nu se regăseşte şi Israelulul, au aderat până în prezent la Statutul de la Roma.