8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 2:15

Curtea de Conturi: 3,7 milioane lei prejudiciu la Primăria Capitalei pentru infochioşcurile nefolosite

spot_img

Raportul Curţii de Conturi arată că prejudiciul creat în bugetul statului este de peste 3,7 milioane de lei în cazul infochioşcurilor cumpărate în ultimii zece ani de Primăria Capitalei, dar nefolosite.

Primele 100 de infochioşcuri au fost achiziţionate de Primăria Capitalei în 2006, de la firma UTI International Forli Italia. În următorii şase ani, au fost livrate 33 de infochioşcuri, iar din 2012, restul de 67.

Infochioşcurile venite până în 2012 au fost instalate pe stradă, însă nu au putut fi racordate la curent, aşa că nu au funcţionat niciodată. Cele 67 sosite în a doua parte a contractului au rămas în depozite. Inspectorii Curţii de conturi arată în raportul lor că firma furnizoare a emis facturi Primăriei Capitalei, în 2006, în 2010 şi în 2012, după fiecare livrare de echipamente.

Produsele au fost recepţionate şi achitate. Ulterior, furnizorul a emis factura în suma de 1.956.284 lei pentru achiziţionarea a: 67 bucăţi terminal informatic hardware şi software, 67 bucăţi sistem supraveghere şi 67 bucăţi mobilier urban. Pe această factură furnizorul a menţionat că “Plata se face după alocarea fondurilor bugetare”. Pentru produsele livrate s-a încheiat procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă (…) De meţtionat că cele 67 infochioşcuri nu au fost instalate, ele rămânând la furnizor (…) până la amplasarea acestora în teren şi punerea în funcţiune, situaţie în care se află şi în prezent.

raport Curtea de Conturi

În cazul celor 33 de infochioşcuri instalate pe stradă, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că o parte din infochioşcuri sunt amplasate în zone puţin frecventate, unele sunt poziţionate cu spatele la trotuarul pe care circulă pietonii, acoperite de diverse afişe, unele nu mai au camerele de supraveghere din dotarea iniţială.

Inspectorii mai susţin că era în sarcina Primăriei ca să obţină avizele pentru alimentarea cu energie a infochioşcurilor. Responsabilii indicaţi în raport sunt fostul primar Sorin Oprescu, care nu a dispus măsurile concrete de rezolvare a acestei situaţii, Mădălin Dumitru fostul director pentru Infrastructură, cercetat şi el pentru corupţie într-un ald dosar la DNA, dar şi Cristian Preda, director la Sisteme Informatice.

Primăria Capitalei anunţa, în urmă cu zece ani, că prin infochioşcuri, cetăţenii vor afla, cu o simplă atingere a ecranului, informaţii administrative, hărţi, trasee turistice, şi schema transportului public.