4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 16:16
No menu items!

Curtea de Apel Cluj decide joi dacă o demite pe Alina Ghica din CSM

spot_img

După Judecătoria Râmnicu Vâlcea, unde magistrații au votat în majoritate, luni, pentru declanșarea procedurilor de revocare din funcția de la CSM a judecătorului Cristi Dănileț, o altă instituție pune în discuție calitatea reprezentantului său în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. O treime din judecătorii Curții de Apel Cluj au semnat luni Convocatorul pentru reunirea în Adunarea Generală a instanței, astfel încât să pună joi în discuție valabillitatea mandatului Alinei Ghica, președintele CSM.

Procedura stabilită prin legea CSM prevede înștiințarea tuturor instanțelor cu același grad de jurisdicție cu privire la declanșarea procedurii de revocare a reprezentanților CSM, fiecare judecătorie sau curte din țară urmând să se reunească în Adunări Generale pentru a vota. Un membru CSM poate fi revocat doar cu majoritatea voturilor magistraților pe care-i reprezintă în toată țara, rezultatul fiind centralizat la instanța care a fost declanșată procedura.

Deși au mai existat trei tentative în istoria recentă a CSM pentru revocarea unor reprezentanți, doi procurori și un judecător, niciodată până acum Adunările Generale ale magistraților nu au reușit măcar să treacă de primul pas: adică de obținerea majorității calificate (două treimi din voturi) în Adunarea Generală a instituției care a inițiat procedura de revocare.
Una dintre puținele curți de apel unde Alina Ghica, președinta secției de contencios a Curții de Apel București a pierdut la scor și alegerile pentru CSM a fost Curtea de Apel Cluj.

Andi Topală