28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:07
No menu items!

Curtea de Apel București: Irinel Columbeanu nu a colaborat cu Securitatea

spot_img

Magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis, luni, că Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al fostei Securităţi. Instanța a respins ca neîntemeiată acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Instanţa a luat act de faptul că Irinel Adrian Columbeanu şi-a rezervat dreptul de a cere cheltuieli de judecată pe cale separată.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

CNSAS a cerut, pe 26 aprilie, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.

Direcţia de specialitate a CNSAS a constatat că Irinel Columbeanu a fost colaborator al fostei Securităţi. Nota de constatare a fost înaintată Colegiului CNSAS, însoţită de întreaga documentaţie care a stat la baza întocmirii ei. Colegiul CNSAS a aprobat nota, dispunând introducerea unei acţiuni în constatare a calităţii de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. Acesta ar fi fost recrutat de fosta Securitate în 1980 şi ar fi avut numele conspirativ „Ivănescu”.

R.D.