5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:28
No menu items!

Curtea Constituțională: Mircea Diaconu nu mai poate fi senator

spot_img

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, în unanimitate, că a existat un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, în cazul votului prin care s-a decis continuarea mandatului lui Mircea Diaconu.

Senatul României a refuzat să pună în executare hotărârea instanței supreme, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu, constatată de Agenția Națională de Integritate, care, de altfel, a cerut Consiliului Superior al Maagistraturii să sesizeze Curtea Constituțională.

Potrivit CCR, conflictul juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, a fost „declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia. Decizia este definitivă şi general obligatorie”.