21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:30
No menu items!

Curtea Constituțională a respins contestațiile privind prezidențialele. Iohannis va fi validat vineri

spot_img

Cele trei contestații fuseseră formulate de simpli cetățeni

CCR 9_SZ

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri, ca inadmisibile, cele trei contestații depuse privind al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Prin urmare, ceremonia de validare a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României va avea loc vineri.

Potrivit art. 52 din Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui României, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin.

Conform legislației, „cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază”.

În privința celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, cele trei contestații au fost depuse de trei cetățeni.