22.2 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:55

Curtea Constituţională respinge contestaţia lui Băsescu pe legea ce reglementează reprezentarea la Consiliul European

spot_img

Curtea Constitutionala

Curtea Constituţională a respins miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

Anunţul a fost făcut miercuri de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

Acesta a precizat că sesizarea formulată de preşedintele Traian Băsescu a fost respinsă ca nefondată şi neîntemeiată, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Şeful statului a contestat atributul Parlamentului de a se implica în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizând că preşedintele ar trebui să fie instanţa care stabileşte acest mandat.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale, în octombrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care se referă la reprezentarea la Consiliul European.

În sesizarea preşedintelui se arată că unele prevederi ale legii “sunt neconstituţionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 şi Art. 148 alin. (4) din Constituţia României, republicată, în ceea ce priveşte dreptul Preşedintelui României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive”.

A.V.