-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 8:48
No menu items!

Curtea Constituţională a amânat decizia privind imprescriptibilitatea răspunderii pentru omor

spot_img

cc

Curtea Constituţională (CC) a amânat marţi pentru 21 noiembrie pronunţarea în legătură cu sesizarea privind înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.

Judecătorii CC erau aşteptaţi să se pronunţe marţi în acest caz, însă au decis să amâne decizia pentru 21 noiembrie.

Prin Legea 27/2012 de modificare şi completare a Codului Penal a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor, omor calificat, omor deosebit de grav şi infracţiuni intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei, inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a legii, respectiv martie 2012.

În actul normativ a fost introdusă sintagma “indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, crime contra umanităţii şi de război.

Dispoziţia prevăzută în articolul 125 alineatul 3 din Codul Penal, aşa cum a fost modificat după adoptarea Legii 27/2012, a fost contestată la Curtea Constituţională în 21 decembrie de către Nicolae Junior.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost discutată pentru prima dată de Curtea Constituţională în şedinţa din 24 septembrie 2013.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră că admiterea unei excepţii de neconstituţionalitate a articolului 125 din Codul Penal privind înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor ar putea bloca “dosarele Revoluţiei”.

“Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă îngrijorarea privind posibila blocare a ‘dosarelor Revoluţiei’ ca urmare a soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională a României la data de 15 octombrie 2013”, se preciza într-un comunicat de presă al IICCMER din 9 octombrie.

Lucian Mera