20.1 C
București
vineri, 17 septembrie 2021 - 3:36

Cumulul pensiei anticipate cu salariul nu va mai fi posibil nici la privat. La stat a fost interzis în iunie

spot_img

Pensia anticipată nu va mai putea fi cumulată cu salariul nici la societățile comerciale, potrivit Guvernului. Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu nu a fost de acord cu această propunere, de cumul a pensiei anticipate cu salariul, pe care ministrul Muncii Raluca Turcan o avea pentru ședința de azi a Guvernului.

Guvernul a respins partea dintr-o Ordonanță de Urgență care făcea referire la cumului pensiei cu salariul în cazul angajaților care solicită pensionarea anticipată. Nici Dan Vîlceanu, nici Florin Cîțu nu au fost de acord. 

”Noi nu am fost de acord cu această propunere și am scos din OUG această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul. Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, foarte mare, din acest motiv nu am fost de acord. Pentru pensia la limită de vârstă poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra. Impactează foarte grav. Nu se poate cumula nici dacă lucrează în privat. Când soliciți pensionarea anticipată înseamnă că sunt anumite cauze care te împiedică să lucrezi. Nu am putut să fim de acord cu așa ceva.

Dacă în Parlament sau Ministerul Muncii vine cu o altă explicație și putem să o adoptăm, atunci vom discuta la acel moment.”, a declarat Dan Vîlceanu după ședința de Guvern.

În iunie, Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care angajații la stat pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, dar nu vor mai putea cumula salariul cu pensia. Pentru a nu putea fi contestată la CCR, noua normativă a lăsat  mai multe excepții – aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR sau ai Curții de Conturi, personalul didactic, pot cumula pensia cu salariul. 

Emanuel Stan