8 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 20:37
No menu items!

Cumnatul lui Mircea Geoană, fugit din țară după o condamnare de 6 ani, identificat în Turcia

spot_img

Ionuț Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fugit din țară după o condamnare de șase ani pentru corupție a fost identificat în Turcia, în prezent având loc demersuri pentru aducerea și încarcerarea sa în România.

Tribunalul București a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru a cere extrădarea în România din Turcia a lui Ionuț Mircea Costea.

”Solutia pe scurt: În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUȚ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. 65 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. 2 din aceeaşi lege, se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror”, se arată în  decizia Tribunalului București pronunțată recent.

Dat în urmărite internațională din vara anului trecut, Ionuț Mircea Costea, fost președinte al Eximbank, a pierdut, la sfârșitul anului, și ultima cale de atac în dosarul în care a fost condamnt la 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație- o cale extraordinară de atac a unei sentințe definitive- formulată atât de DNA, cât și de Ionuț Mircea Costea în cauza privind mita care i-ar fi fost dată de compania austriacă Swietelski pentru plata facturilor legate de reabilitarea tronsonului Cernavodă-Constanța din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti– Constanţa.

Ionuţ Mircea Costea a fost acuzat de complicitate la luare de mită și găsit vinovat că ar fi primit o șpagă de peste 3.000.000 de lei și 2.320.698 euro în perioada 2005-2007. Fostul președinte al Eximbank a fost condamnat în mai la 6 ani de detenție, pedeapsa fiindu-i redusă de la cei 7 ani primiți în primă instanță.

În luna mai, apropiații lui Costea le-ar fi spus polițiștilor că acesta ar fi plecat din țară pentru a urma un tratament medical. El a fost dat ulterior în urmărire internațională.

Conform datelor existente până în prezent, Ionuț Mircea Costea ar fi intrat în Turcia pe 7 februarie 2023.

                                                                                                         Adina Bucur Silav