23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 18:55
No menu items!

Cum vrea Guvernul să crească taxele și mai repede

spot_img

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a pregătit o Ordonanță de Urgență prin care vrea să poată majora taxe în termene mai scurte de cele 6 luni prevăzute în prezent de Codul Fiscal.

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care, odată adoptat, ar permite introducerea de impozite și taxe noi, dar și majorarea celor existente, fără să mai fie nevoie de așteptarea perioadei de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

În document se explică „situația financiară dificilă a României” și motivele modificării propuse, precum faptul că România se află în procedură de deficit excesiv, dar și deoarece prognoza de deficit bugetar pentru anul 2023 de 6,84% din PIB nu se înscrie în angajamentul României față de Comisia Europeană. Astfel, potrivit documentului, „pentru a rezolva problema de deficit bugetar, dar și de sustenabilitate a finanțelor publice, precum și pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR și Politica de Coeziune sau de creștere a costului finanțărilor pentru refinanțarea datoriei publice cât și pentru finanțarea deficitului bugetar sunt necesare măsuri care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României prin administrarea eficientă a veniturilor publice”.

Totodată, „deoarece problemele menționate mai sus vizează interesul public și strategic al României pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice, gestionarea fondurilor europene și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”.

                                                                                                                 Adina Silav