35.7 C
București
vineri, 30 iulie 2021 - 17:45

Cum vor parlamentarii să scăpăm de coloanele din trafic

spot_img

Senatorii vor dezbate un proiect legislativ prin care se elimină limitarea vitezei autoturismelor, sub pragul de 50 km/h, în localităţi.

Iniţiativa legislativă de  modificare a Ordonanţei Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,este în dezbatere publică la Senat, şi ca să fie adoptată, trebuie votată şi în Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede eliminarea limitării vitezei autoturismelor sub 50 km/oră pe tot traseul unei localităţi şi restrângerea acestei limitări la o distanţă minimă necesară, care să nu depăşească 3 km. Astfel,  “se interzice limitarea vitezei sub 50 de kilometri pentru autovehicule la întreaga localitate, adică de la indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate până la indicatorul de ieşire din localitate”. De asemenea, un articol prevede ca “în afara localităţilor, limitările de viteză să fie restrânse pe o distanţă minimă necesară care nu poate depăşi 3 km, cu excepţie lucrărilor în executare.”

Parlamentarii care au iniţiat proiectul legislativ susţin că în unele locuri există “limitări de viteză exagerate, pe o lungime exagerată”, precum şi “semnalizări interpretabile”. Ei spun că limitările excesive de viteză nu fac altceva decât să ducă la formarea unor coloane lungi de maşini, care uneori se întind pe câţiva kilometri.

Şoferii vor putea semnala cazurile de limitări de viteză excesive, iar autorităţile vor fi obligate ca în termen de 30 de zile de la primirea sesizării scrise, să analizeze ce măsuri trebuie luate.

M. N.