14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:54

Cum vor fi schimbate amenzile. Avocatul Poporului explică unde a greșit Guvernul

spot_img

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că Guvernul ar trebui să vină cu o formulă pentru a anula amenzile majorate date în perioada stării de urgență, după decizia CCR de a declara neconstituțională ordonanța prin care era crescut cuantumul amenzilor.

Renate Weber spune că i-a sfătuit pe cei care au fost amendați să conteste în instanță, dar având în vedere că au fost date circa 300.000 de amenzi, instanțele de judecată ar putea fi sufocate în urma deciziei CCR.

Avocatul Poporului a mai explicat că a contestat la CCR ordonanța privind amenzile pentru că „nu spune clar care sunt contravențiile, nu le descrie, doar stabilește o obligativitate generală de a respecta. Ordonanța nu a făcut asta și ne-am trezit că prin ordnanțele militare, care nu pot fi atacate, s-au stabilit comportamente și fiecare polițist a interpretat cum a crezut și a amendat cum a crezut. Asta nu e normal într-un stat de drept”.

Guvernul trebuie să se gândească la o soluție privind aceste amenzi, o amnistie sau un al tip de formulă, a mai spus Weber.