4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:31
No menu items!

Cum vor arăta noile bancnote britanice?

spot_img

noile bancnote britanice - lira sterlina

Banca Nationala a Angliei are in vedere imprimarea unui nou chip pe bancnota de 10 lire sterline. Publicul s-a exprimat si lista cu optiuni cuprinde 150 de celebritati britanice, printre care se numara: trupa The Beatles, Mick Jagger – solistul trupei The Rolling Stones, Robbie Williams – fostul solist al grupului pop Take That, care a avut un succes rasunator si in calitate de cantaret solo.

Printre personalitatile avute in vedere pentru aceasta onoare se afla nu doar vedete din industria muzicala, ci si reprezentanti ai monarhiei britanice, vedete din lumea sportului, a literaturii si a politicii. Pe aceasta lista apar numele printesei Diana, decedata in urma unui accident de automobil la Paris in 1997, fotbalistul David Beckham, jucatorul de rugby Jonny Wilkinson.

Sunt evocate si numele ducelui de Edinburgh, al reginei mama, al fostului premier Winston Churchill si al activistei pentru drepturile femeilor Emmeline Pankhurst. Trei “uriasi” ai literaturii, William Shakespeare, Geoffrey Chauser si George Orwell, apar pe aceeasi lista, alaturi de oamenii de stiinta Stephen Hawking si Alexander Fleming. Se pare ca favoritul este Alan Turing, matematician, criptolog si informatician, autorul articolelor pe baza carora a fost infiintata stiinta informatica, care a condus la aparitia computerului, decedat in 1954 dupa ce a fost condamnat, potrivit legislatiei din epoca, pentru faptul ca era homosexual.

Din anul 2000, naturalistul si biologul Charles Darwin, cunoscut in special pentru teoriile sale despre evolutia speciilor si despre selectia naturala, ilustreaza una dintre cele doua fete ale bancnotei de 10 lire sterline. Charles Darwin l-a inlocuit in aceasta postura pe scriitorul Charles Dickens. Pe cealalta fata a bancnotei de 10 lire, la fel ca pe toate bancnotele britanice, este imprimat chipul reginei Elisabeta a II-a.

Si bancnota de 20 de lire sterline va suporta modificari – aici, favorita este imaginea economistului din secolul al 18-lea, Adam Smith, deoarece “a contribuit la o mai buna intelegere a societatii si a progresului acesteia”. “Cercetarile lui Smith privind natura umana, organizarea societatii, diviziunea muncii si avantajele specializarii raman puncte de maxima importanta in cadrul economiei”. Smith il inlocuieste pe compozitorul Edward Elgar si, langa imaginea sa sunt reprezentate o fabrica si cateva observatii ale economistului privind diviziunea muncii.

Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, a declarat ca bancnota beneficiaza de sisteme sporite de securitate menite a face foarte dificila falsificarea. Printre optiunile de siguranta sporita se numara o portiune transparenta, un nou model de banda holografica, mai multe zone cu imprimeu in relief, imbunatatiri ale nuantelor si mai multe optiuni ultraviolet. Desigur ca, pe cealalta fata, ramane imprimata imaginea reginei Marii Britanii. Cele doua variante vor circula concomitent pana cand modelul vechi va fi retras treptat din circulatie.

C.N.