1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:24
No menu items!

Cum vede premierul cazul Trăşculescu

spot_img

Premierul Victor Ponta a abordat o poziţie reţinută faţă de cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, reţinut de DNA, avansând chiar ideea că reţinerea unui parlamentar este un lucru deosebit de important. Cu gândul la Cătălin Voicu, Ponta a făcut o paralelă între cele două cazuri, apreciind într-o conferinţă de presă că organizarea unui flagrant fără să existe persoana în cauză nu se mai poate numi flagrant.

Preşedintele PSD susţine că parlamentarii USL au fost convocaţi pentru cazul cu pricina dar, cum unii nu mai există pe liste, nu sunt instrumente să fie strânşi la apel. Cu toate acestea, el a arătat că useliştii nu vor acţiona ”ca o turmă de oi”, adică nu pe baza a ceea ce se solicită într-o parte sau în alta. “Poziţia parlamentarilor USL vizavi de şedinţa extraordinară de azi a Camerei Deputaţilor şi solicitarea de ridicare, de fapt de acordare a avizului pentru arestare a deputatului Alin Trăşculescu, este o poziţie constantă: nici nu ne încolonăm ca o turmă de votanţi. Sigur, e treaba celor de la PDL dacă reacţionează din nou ca o turmă, se duc cu mâna pe sus, nici nu ne opunem în niciun fel desfăşurării procedurilor judiciare. Însă colegii noştri din comisiile juridice trebuie să studieze exact documentele şi acuzaţiile care se aduc şi, pe baza a ceea ce ei vor constata, parlamentarii noştri vor decide dacă sunt de acord ca mai departe cercetările să se desfăşoare cu inculpatul în stare de libertate sau de arest. Am promis însă că suntem altfel şi primul lucru este să fim mai puţin demagogi şi să gândim cu creierul nostru, nu cu al domnului Lăzăroiu. Motiv pentru care arestarea unui parlamentar este o decizie extrem de importantă şi avem precedente în care justiţia a spus altfel”, a argumentat premierul, adăugând că cercetarea în stare de arest trebuie să fie o excepţie.

Dincolo de bătălia politică, consideră Victor Ponta, parlamentarii USL “au dreptul şi obligaţia să se pronunţe pe baza probelor şi nu pe baza a ceea ce se solicită într-o parte şi în alta”. Premierul mai spune că ”nu ştie” dacă lăsarea în libertate a lui Alin Trăşculescu reprezintă sau nu un pericol pentru opinia publică, dar a arătat că arestarea unui parlamentar reprezintă totuşi o chestiune foarte serioasă. “Suntem într-o situaţie inedită produsă de prostia şi laşitatea celor de la PDL care, dacă au mai multe argumente decât mine, ar trebui să-l apere pe colegul lor”, consideră Ponta. Ca jurist, acesta a arătat că arestarea unei persoane în stare de libertate ”trebuie să fie regula”, iar cercetarea în stare de arest ”excepţia”. În cele din urmă, Ponta a mai spus că ”sună foarte ciudat” să-l apere el pe Alin Trăşculescu, pentru că nici nu-l cunoaşte.  Preşedintele organizaţiei PDL Vrancea, deputatul Alin Trăşculescu, a fost reţinut duminică de DNA pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, acesta primind, în mai multe tranşe, 464.000 lei iar ulterior pretinzând încă 1.100.000 lei. (C.C)