20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:26

Cum va fi VREMEA și cât va ploua în următoarele trei luni

spot_img

Valorile termice prognozate de meteorologi pentru următoarele trei luni se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare. Doar în iulie se anunță temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice și estice. La capitolul precipitații, acestea vor fi excedentare în mai și iunie, în majoritatea zonelor, dar și deficitare pe durata lunii iulie. Așa reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul mai – iulie 2016, publicată luni Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Reprezentanții ANM precizează că estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Marea Britanie) și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Astfel, potrivit meteorologilor, în mai, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, local mai scăzute în nord și în centru. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010.

Cât privește valorile termice medii, specialiștii estimează valori medii de temperatură de până la 16 grade C în Transilvania și Oltenia, respectiv de până la 18 grade C în Banat, Crișana, Muntenia și în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale, în sudul și local în estul țării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare.

Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 66,5 litri/metru pătrat pentru luna mai. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 89 l/mp), în Muntenia (până la 86 l/mp), în Crișana (85 l/mp) și în Banat (84 l/mp).

În iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade C. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 și 19 grade C), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia și Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade C.

În privința precipitațiilor, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice și, local, în cele vestice. În restul țării, cantitățile de precipitații se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crișana și în Moldova (de până la 103 l/mp).

Meteorologii mai estimează că, în iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul și, local, în estul țării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade C. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 și 21 de grade C în Oltenia, respectiv între 18 și 24 de grade C, în Muntenia.

Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp.

În Maramureș, Muntenia, Oltenia și în Transilvania, cantitățile medii de precipitații ar putea depăși 100 l/mp. În același timp, în Dobrogea estimările variază între 17 și 59 l/mp.

R.D.