3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:00
No menu items!

Cum va fi vremea până pe 21 septembrie. Ce temperaturi vor fi în fiecare regiune a țării

spot_img

Valorile de temperatură se vor menține, în majoritatea zonelor, peste cele normale, în perioada 8 – 21 septembrie

vreme-calda

Variațiile termice nu vor fi semnificative în următoarele două săptămâni (8 – 21 septembrie), iar meteorologii prognozează că valorile de temperatură se vor menține, în majoritatea zonelor țării, peste cele normale pentru această perioadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

BANAT

Până pe 12 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii septembrie, cu o medie a maximelor diurne de 26 — 28 de grade, iar a minimelor de 14 — 16 grade. După 13 septembrie, se estimează o scădere a temperaturii, dar nu semnificativă, astfel că valorile se vor situa, în general, în jurul celor obișnuite ale perioadei, cu maxime de 23 — 26 de grade și minime de 12 — 14 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată, dar ploile vor fi în general slabe cantitativ și pe arii restrânse, exceptând perioada 12-14 septembrie când vor fi mai frecvente.

CRIȘANA

Până pe 12 septembrie, vreme mai caldă decât cea normală în prima jumătate a lunii septembrie, cu maxime diurne de 26 — 28 de grade și minime de 13 — 16 grade. După 13 septembrie, temperatura scade ușor, vremea devenind normală termic, cu valori maxime de 23 — 25 de grade și minime de 11 — 14 grade. Va ploua trecător pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar ploile vor fi în general slabe cantitativ și pe arii restrânse, exceptând intervalul 11-16 septembrie când vor fi mai frecvente și, posibil, în cantități moderate.

TRANSILVANIA

În prima săptămână a intervalului, se așteaptă o vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi maxime în medie de 24 — 27 de grade. Minimele nocturne, la nivelul regiunii, se vor situa în ecartul 10 — 13 grade, dar vor fi mai scăzute în zonele depresionare, în special în primele nopți. Începând cu 14 septembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere ușoară, însă media regională între 21 și 25 de grade ziua și între 9 și 11 grade noaptea se va menține ușor peste normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea de apariție a ploilor, foarte redusă în prima săptămână, va crește după data de 14 septembrie, dar sunt estimate ploi în general slabe cantitativ.

MARAMUREȘ

Până pe 12 septembrie se va menține un regim termic caracterizat de valori mai ridicate decât mediile climatologice specifice pentru prima jumătate a lunii septembrie, cu maxime diurne de 26 — 28 de grade și minime de 12 — 14 grade. După 13 septembrie se estimează o scădere a temperaturii aerului, dar nu semnificativă, astfel că valorile se vor situa în general în jurul celor obișnuite ale perioadei, cu maxime în medie de 22 — 25 de grade și minime de 11 — 14 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată, însă ploile vor fi în general slabe cantitativ și pe spații mici, exceptând intervalul 13 — 16 septembrie, când acestea pot fi mai frecvente și izolat în cantități moderate.

MOLDOVA

Media maximelor termice va fi de 24 — 28 de grade, o ușoară scădere de temperatură fiind estimată în ultimele zile ale prognozei. Temperaturile minime vor fi de 11 — 12 grade în primele nopți, apoi vor crește spre 14 — 15 grade, spre finalul celor două săptămâni de prognoză fiind posibilă o scădere ușoară. Probabilitatea de ploaie va fi în continuare foarte scăzută, ploi slabe fiind posibile izolat, spre sfârșitul intervalului.

DOBROGEA

Regimul termic se va menține mai ridicat decât cel climatologic, deși temperaturile vor scădea ușor de la medii de 26 — 28 de grade în prima săptămână la o medie regională de 24 — 26 de grade în cea de-a doua. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 15 și 17 grade, cu valori mai mari în continuare în zona litoralului. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi foarte redusă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

MUNTENIA

În prima săptămână a intervalului, va avea vreme caldă, cu temperaturi peste mediile climatologice, cu valori de 27 — 29 de grade. După 14 septembrie este estimată o ușoară scădere de temperatură, la un ecart mediu diurn de 24 — 27 de grade, temperaturi care sunt încă peste ce ar fi normal la mijlocul primei luni de toamnă. Aceeași evoluție se remarcă și în privința minimelor, care se vor încadra, în medie, între 12 și 16 grade, cu valorile mai scăzute spre finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie se va menține foarte redusă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni și doar între 14 și 16 septembrie vor fi ploi slabe, pe arii restrânse.

OLTENIA

Până pe data de 13 septembrie, se va menține regimul termic caracterizat de valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, cu maxime diurne de 26 — 28 de grade. După 13 septembrie, se estimează o scădere a temperaturii aerului, dar nu semnificativă, astfel că valorile vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime de 22 — 25 de grade. Minimele nocturne vor fi pe tot parcursul intervalului de referință mai mari decât cele specifice lunii septembrie, în medie între 12 și 16 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 13-16 septembrie, în celelalte zile ale intervalului doar sporadic fiind posibile ploi slabe.

LA MUNTE

Regimul termic în general va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a maximelor de 14 — 18 grade, iar a minimelor de 7 la 10 grade, tendința fiind de scădere nesemnificativă în partea a doua a intervalului de referință. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare după data de 13 septembrie, dar și până atunci pe arii restrânse vor fi averse, în special în orele după-amiezelor.

D.M.