11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 21:12

Cum va fi VREMEA până pe 14 decembrie

spot_img

Iarna își intră complet în drepturi în următoarele două săptămâni

ninsoare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1 – 14 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele două zile ale intervalului valorile termice diurne se vor situa uşor sub mediile multianuale, cu o medie la nivelul regiunii de 3 – 4 grade Celsius. Ulterior, până spre data de 6 decembrie, temperatura va fi în creştere spre valori medii ale temperaturilor maxime de 7 – 8 grade C. Regimul mediu al valorilor minime va fi de 0…2 grade în prima săptămână de prognoză, iar în a doua săptămână este estimată o scădere a regimului termic. Prin urmare, valorile maxime vor atinge o medie de 2 grade C, iar media minimelor va deveni negativă, respectiv minus 3 –  minus 2 grade C.

Vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi predominant sub forma de ploaie la începutul intervalului de prognoză, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii, mixte, va creşte după data de 6 decembrie.

CRIŞANA

Temperatura va fi în scădere uşoara la începutul primei săptămâni de prognoză, astfel încât, în ziua de 2 decembrie, media maximelor diurne se va situa în jurul valorii de 4 grade C, iar în intervalul 3 – 6 decembrie aceasta va urca spre 7 – 8 grade C şi vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal la acestă dată. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative în prima săptămână, când se vor situa în jurul valorii de zero grade C. Începând cu data de 7 decembrie, mediile maximelor diurne vor scădea treptat de la 8 la 2 grade C şi aceeaşi tendinţăa de scădere se va remarca şi în cazul minimelor termice, spre valori medii de minus 4 grade C la finalul intervalului.

În primele două zile se vor semnala ploi, local însemnate cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va scădea. Abia după data de 6 decembrie sunt aşteptate din nou ploi, dar şi lapoviţe şi ninsori mai ales spre finalul intervalului de prognoză.

TRANSILVANIA

Vremea va fi rece la începutul intervalului, cu maxime termice la nivelul întregii regiuni situate în jurul a 0 grade, însă ulterior, până spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor creşte spre valori normale pentru această perioadă, respectiv 3 – 4 grade C, în medie. În a doua săptămână de pronoză, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, astfel încât mediile diurne se vor situa în jurul a minus 2 grade C. Media valorilor minime va fi de minus 4 C – minus 2 grade C, mai scăzuta în zilele de 5 şi 6 decembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului de prognoză, când va fi de aproximativ minus 6 –  minus 7 grade C.

Pe 1 şi 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe şi predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 7 decembrie.

MARAMUREŞ

În primele două zile regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, cu o medie a valorilor termice diurne de 4 grade C şi a celor nocturne în jurul a minus 2 grade C. Între 3 şi 6 decembrie temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi în creştere spre 6 – 7 grade C, iar cele minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel încât vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit la început de decembrie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar media temperaturilor minime nocturne va scădea spre minus 5 grade C.

Precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe 1 şi 2 decembrie, iar după data de 6 decembrie, temporar, vor fi ploi într-o primă etapă, apoi mai ales lapoviţe şi ninsori.

MOLDOVA

Vremea va fi în general mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, pe toată durată celor două săptămâni de prognoză. Totuşi, se va remarca o tendinţăa de creştere a valorilor termice, astfel încât, în jurul datei de 7 decembrie, media regională a maximelor va fi de 2 grade C, iar a temperaturilor minime va fi de minus 2 grade C. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar cele nocturne spre minus 6 grade C.

Pe 1 şi 2 decembrie va ninge pe arii relativ extinse, iar în zonele de deal şi de munte cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate. În restul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi fulguieli. Începând cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va fi în creştere.

DOBROGEA

Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai coborâte decât în mod normal pentru această dată, de aproximativ zero grade Celsius, în medie, la scara întregii regiuni. Din data de 2 decembrie maximele diurne cresc uşor, astfel încât, în zilele de 6 şi 7 decembrie, se vor situa peste media climatologica specifică perioadei, atingând 7 – 8 grade C. La începutul celei de a doua săptămâni de prognoză, temperaturile scad spre o medie de 4 – 5 grade C, în jurul căreia se vor menţine ulterior. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare: până la sfârşitul primei săptămâni va avea loc o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor minime, care în dimineaţa zilei de duminică nu vor mai coborî sub zero grade C. Dar în a doua săptămână de prognoza minimele vor scădea din nou, iar la finalul intervalului vor redeveni negative, inclusiv pe litoral.

În primele două zile din decembrie vor fi precipitaţii mixte, în general moderate cantitativ. Apoi, până spre sfârşitul primei săptămâni doar izolat vor mai fi condiţii pentru ploi şi, trecător, lapoviţe. După data de 7 decembrie creşte din nou probabilitatea pentru precipitaţii mixte.

MUNTENIA

În prima săptămână de prognoză temperaturile diurne cresc uşor, spre o medie la nivelul întregii regiuni de 4 – 5 grade C, apoi scad treptat, cu aproximativ 2 – 3 grade C până la sfârşitul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime rămân negative în cea mai mare parte a regiunii, cu cele mai scăzute valori în primele şi în ultimele zile din interval, când media termică va fi de minus 5 –  minus 4 grade C.

În zilele de 1 şi 2 decembrie vor fi precipitaţii, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, pe arii extinse şi în general moderate cantitativ. Ulterior, până la sfârşitul săptămânii, doar izolat vor fi mai ales ploi, apoi creşte probabilitatea de precipitaţii mixte.

OLTENIA

În primele două zile ale intervalului valorile termice rămân negative, atât noaptea cât şi ziua, în toată regiunea, apoi cresc treptat, astfel încât, la sfârşitul primei săptămâni de prognoză şi la începutul celei de a doua, se vor atinge valori medii de aproximativ 4 grade Celsius ziua şi în zero – 1 grad C, noaptea.

În intervalul 1-3 decembrie vor fi precipitaţii mixte, în general moderate cantitativ, iar în următoarele 3 zile doar pe arii restrânse vor mai predomina ploile, slabe cantitativ. Începând cu data de 7 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în fiecare zi.

LA MUNTE

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece şi temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ minus 2 grade Celsius. Între 3 şi 7 decembrie regimul termic diurn va creşte usor, spre o medie a maximelor de 2 – 3 grade C. În cea de a doua săptămână vremea se răceşte din nou, iar de marţi, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii între minus 4 grade C în intervalul 4-7 decembrie şi minus 7 –  minus 8 grade C la sfârşitul perioadei de prognoză.

În primele zile va ninge pe arii extinse, în general moderat cantitativ. Ulterior, până pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt condiţii pentru ninsori slabe, dar după această dată va ninge zilnic, local şi temporar, în toate masivele montane.