10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 6:07

Cum va fi VREMEA până pe 11 ianuarie

spot_img

Gerul va pune stăpânire pe România până pe 5 ianuarie, când temperaturile vor începe să se apropie de mediile normale pentru această perioadă, spun meteorologii

termometru_iarna

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 29 decembrie – 11 ianuarie 2015, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopţilor de 30 şi 31 decembrie, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre -14 grade. Maximele diurne vor avea o evoluţie similară, astfel încât vor scădea spre -6 grade Celsius pe 30 şi 31 decembrie şi 1 ianuarie.

Ulterior vremea se va încălzi uşor şi treptat, până la aproximativ 1 grad ziua şi -6…-5 grade noaptea între 3 şi 5 ianuarie, pentru ca după această dată şi până la sfârşitul celor 2 săptămâni de prognoză să se înregistreze medii termice de 2…3 grade C ziua şi -4 grade C noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Vor fi precipitaţii pe arii destul de extinse, ninsori în prima zi şi predominant lapoviţe şi ninsori, aproape zilnic după data de 2 ianuarie.

CRIŞANA

La începutul intervalului de prognoză vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de -7…-6 grade C între 30 decembrie şi 1 ianuarie, când şi valorile nocturne vor scădea spre -13 grade C. Între 2 şi 6 ianuarie va avea loc un proces de încălzire uşoară de la o zi la alta, astfel încât, între 6 şi 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 1…2 grade C şi minime situate în jurul valorii de -4 grade C, în medie.

Probabilitatea pentru precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare va creşte după data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în intervalul 6 – 9 ianuarie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, iar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scădea spre -22 de grade C. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -11…-10 grade C, ce vor caracteriza o vreme geroasă în cursul zilelor de 30-31 decembrie şi 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creştere treptată, iar după data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv -2…zero grade C ziua şi -10….-8 grade C noaptea, mediate pe întreaga regiune.

Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi în scădere, pentru ca începând cu data de 3 ianuarie să crească din nou, ninsorile fiind de aşteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârşitul intervalului de prognoză.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de -5 grade C şi minime de -4 grade C la început, spre medii termice diurne de -8…-6 grade C şi valori nocturne de -15…-14 grade C, între 30 decembrie şi 1 ianuarie. Între 2 şi 4 ianuarie va avea loc o încălzire, pentru ca în intervalul 4 – 11 ianuarie să se înregistreze, în medie, între -2 şi zero grade C ziua şi în jurul a -6 grade C noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normală pentru prima decadă a lunii ianuarie.

Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie şi, din nou, între 2 şi 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ în intervalul 6 – 9 ianuarie.

MOLDOVA

În primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii decembrie, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la -11 grade C şi ale minimelor nocturne de aproximativ -20 de grade C, pe 31 decembrie – 1 ianuarie. Apoi vremea se va încălzi, iar între 2 şi 11 ianuarie regimul termic nu va avea variaţii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de -1…zero grade C şi nocturne de -8…-6 grade C, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, după care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restrânse şi vor fi neînsemnate cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoză, iar pe 31 decembrie şi 1 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14…-11 grade C, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade C în ultima zi a anului. Între 1 şi 4 ianuarie vremea se va încălzi, pentru ca după această dată şi până la sfârşitul perioadei de prognoză să nu se mai înregistreze variaţii semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi de 2…4 grade C, iar cea a minimelor nocturne de -4…-2 grade C, în general, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima decadă a lunii ianuarie.

Se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 şi 4 ianuarie, şi aproape zilnic după data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

În primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub -10 grade C, atingând o medie de -20 de grade C în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evoluţie similară, fiind în scădere de la valori de -2 grade C, în medie, la începutul intervalului, spre -9 grade C pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa crească din nou până la aproximativ 0 grade Celsius, în intervalul 3 – 6 ianuarie. După 6 ianuarie şi până la finalul celor 2 săptămâni de prognoză regimul termic nu va avea variaţii importante, valorile de temperatură urmând a se situa în jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2 grade C şi ale minimelor de -6…-5 grade C.

Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare pe data de 29 decembrie şi pe arii restrânse pe 3 şi 4 ianuarie, iar după 6 ianuarie vor fi precipitaţii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.

OLTENIA

La începutul intervalului temperaturile vor fi în scădere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor coborî spre -8…-7 grade C, în medie regională pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, când vor fi minime nocturne, în medie, de aproximativ -20 de grade C. Ulterior vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 3 şi 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime de zero…1 grad C şi minime în jurul a -6 grade C, fără variaţii semnificative.

În intervalul de prognoză va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 şi 4 ianuarie, dar temporar şi între 6 şi 11 ianuarie.

LA MUNTE

Temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie regională, -15 grade C, iar minimele nocturne în dimineaţa zilei de 31 decembrie vor scădea spre -20 de grade C. Ullterior, până pe data de 3 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creşte spre -4 grade ziua şi -10 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menţine până la finalul celor 2 săptămâni de prognoză.

Pe 29 decembrie şi aproape zilnic după data de 3 ianuarie, va ninge local, însa cantităţile de precipitaţii vor fi în general slabe.