sâmbătă, 5 decembrie 2020 - 20:07

Cum va fi VREMEA până la sfârșitul lunii martie

Autoritatea Electorală Permanentă: 14.000 de voturi, 40% din cele prin corespondență, au fost pierdute

Calculele Autorității Electorale Permanente (AEP) arată că, peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise către românii din străinătate nu au ajuns...

Națiunile Unite: Anul 2021 se transformă într-o catastrofă umanitară

Anul viitor se transformă într-o catastrofă umanitară, iar țările bogate nu trebuie să calce țările sărace într-o „luptă pentru vaccinuri”, afirmă conducerea ONU, într-o...

13 milioane de români, planificați la vaccinarea antiCovid

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) Valeriu Gheorghiţă a declarat vineri că, în cadrul vaccinării anti-COVID-19, obiectivul este...

Hotărâre CNSU: Piețe deschise și libertate de circulație în noaptea alegerilor

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, o nouă hotărâre, care vizează, în principal, reluarea activităţii pieţelor agroalimentare organizate în spaţii închise...

primavara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 17 – 30 martie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi caldă în prima saptamâna a intervalului de prognoză, iar a doua săptămână va avea un regim termic normal pentru ultima decadă a lunii martie. Astfel, până pe 20 martie, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 16 si 18 grade Celsius, iar în intervalul 21-24 martie acestea vor fi de 18- 20 de grade C, prezentând o abatere de 5-6 grade C comparativ cu normele datei calendaristice. Din 25 martie până la sfârșitul lunii, o ușoară răcire va determina medii ale maximelor cuprinse între 14 si 16 grade C. Totodată, minimele nocturne se vor menține relativ constante, la valori medii de 4-6 grade C.

În prima parte a intervalului doar pe 17 si 19 martie, izolat, vor fi ploi slabe cantitativ, iar după 23 martie va ploua aproape zilnic, dar pe arii mai extinse între 24 si 27 martie.

CRIŞANA

În prima jumătate a intervalului de prognoză regimul termic va fi cu aproximativ 5 grade C mai ridicat decât cel normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade C până pe 20 martie și chiar de 18 – 19 grade C între 21 si 23 martie. În a doua săptămână se vor înregistra valori termice diurne de 14- 16 grade C, apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Minimele nocturne se vor situa, pe tot parcursul perioadei de prognoză, între 3 si 6 grade C, caracterizând un regim termic normal pentru a doua jumătate a lunii martie.

Va ploua slab, pe arii restrânse, în zilele de 17 si 19 martie, apoi probabilitatea de apariție a ploilor va crește abia dupa 23 martie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24 și 25 martie.

TRANSILVANIA

În prima săptamână de prognoză valorile termice diurne vor fi cu aproximativ 5 grade C mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii martie, cu medii ale maximelor între 13 si 15 grade C până pe 21 martie și între 16 si 18 grade C în intervalul 22- 24 martie. În a doua săptamână, o ușoară racire aduce regimul termic la normal, cu maxime de 12- 13 grade C pâna la sfârșitul lunii. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor avea doar variații nesemnificative, situându-se, în medie, între zero și 3 grade C, cu cele mai scăzute valori pe 19 si 21 martie, dar și între 28 si 30 martie.

Vor cădea ploi slabe, izolat, pe 17 si 19 martie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va crește abia după 24 martie, iar pe 24 și 25 martie ploile pot fi moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

În prima jumătate a intervalului de prognoză vremea va fi caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de 12 – 14 grade C până pe 20 martie și de 16 – 18 grade C între 21 si 24 martie. În a doua săptămână, valorile termice vor scădea ușor și se vor situa din nou între 12 si 14 grade C, caracterizând însă un regim termic normal pentru ultima decada a lunii martie. Temperaturile nocturne nu vor avea variații importante și se vor situa, în medie, între 2-4 grade C.

Probabilitatea de apariție a ploilor se va menține relativ ridicată în cea mai mare parte a intervalului, iar pe 19, 24 si 25 martie acestea pot fi moderate cantitativ.

MOLDOVA

Regimul termic diurn va caracteriza, în prima săptămână, o vreme în încalzire, cu temperaturi de la 14-16 grade C la începutul intervalului spre 17-19 grade C între 22 si 24 martie, abaterea pozitivă față de normele perioadei fiind de aproximativ 8 grade C. Din 25 martie o ușoară răcire a vremii va determina scăderea maximelor diurne spre 12 – 14 grade C, comparabile cu mediile multianuale ale ultimei decade a lunii martie. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 2 si 4 grade C, pe tot parcursul perioadei de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ și pe arii restrânse, va fi mai ridicată pe 19 martie, precum și în intervalul 24 – 27 martie.

DOBROGEA

În prima parte a intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi ușor mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, situându-se, în medie, între 12 și 15 grade C, până pe 25 martie. Între 26 și 30 martie nu se vor mai depăși medii ale maximelor diurne de 13 grade C, vremea devenind normală termic pentru sfârșitul lunii martie. Temperaturile nocturne vor avea valori cuprinse între 5 si 8 grade C pe tot parcursul perioadei de prognoza.

În prima saptamână probabilitatea de ploaie va fi redusă. După data de 24 martie va ploua slab, iar pe arii mai extinse abia spre 26 – 27 martie.

MUNTENIA

Regimul termic diurn va caracteriza o vreme deosebit de caldă în prima jumătate a intervalului de prognoză, când mediile temperaturilor maxime se vor situa între 16 si 21 de grade C, cu până la 10-12 grade C mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei. Între 26 si 30 martie o ușoară scădere a valorilor diurne va determina un regim termic normal, cu temperaturi medii de 14-16 grade C. În cursul nopților se vor înregistra minime termice situate, în medie, între 3 si 6 grade C, atât în prima, cât și în a doua saptamână de prognoză.

Ploile, slabe cantitativ și pe arii restrânse, își vor face apariția cel mai probabil după data de 25 martie.

OLTENIA

Vremea va fi deosebit de caldă în intervalul 17 – 24 martie, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime între 16 și 21 de grade C, în timp ce minimele nocturne se vor situa între 3 și 6 grade C. După 25 martie vor fi valori termice diurne de 14-15 grade C, normale pentru ultima decadă a acestei luni, iar temperaturile minime se vor menține în jurul a 3-4 grade C.

În prima săptămână doar cu totul izolat și trecător sunt posibile ploi slabe, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse crește după data de 24 martie, dar cu precădere în intervalul 24-27 martie.

LA MUNTE

Pe tot parcursul intervalului de prognoză valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii martie, dar vremea va fi caldă cu precădere în intervalul 21 – 25 martie. Temperaturile maxime se vor situa între 6 și 9 grade C, în medie, iar cele minime vor avea valori medii cuprinse între minus 2 și 1 grad C, fără variații semnificative.

Probabilitatea pentru precipitații slabe, predominant ploi, va fi mai mare pe 17 si 19 martie, dar mai ales între 24 și 27 martie, când acestea se vor semnala la nivel local.

R.D.

Procurorul Călin Nistor se pensionează din DNA

Fostul procuror DNA Călin Nistor cere eliberarea din funcţie, prin pensionare, la CSM iar Secţia pentru Procurori a CSM va lua solicitarea în discuţie...

Neolife Medical Center oferă un cadou pacienților oncologici. “Care dintre noi?”, un film motivațional, inspirat din realitate

Un centru medical din Capitală oferă o șansă pacienţilor oncologici de a vedea boala dintr-o altă perspectivă, prezentând un film artistic pe cât de...

S-au publicat modificările ordonanței pentru părinții care stau acasă cu copiii în pandemie

Părinții care stau acasă pentru îngrijirea copiilor care nu merg la școală sau grpdiniță din cauza restricțiilor nu mai primesc zile libere plătite, dacă...

Tir de critici împotriva Comisiei Europene pentru secretizarea contractelor pentru vaccinuri. Ce profituri face industria Farma din pandemie

UE pariază viitorul cetățenilor săi și al economiei europene pe vaccinuri. Dar care sunt termenii acestui pariu și cât de mult vor trebui să...

Profilul „cârtiței” de la „Operațiuni Speciale” Brașov

Surse judiciare creionează pentru STIRIPESURSE profilul ofițerului Emanoil Mirică, care se pare că era șeful Biroului de Operațiuni Speciale, din cadrul Direcției de Operațiuni...