15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 2:58
No menu items!

Cum va fi vremea în următoarele trei luni

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare meteorologică pe termen lung, pentru perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul european pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, însă, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

În luna noiembrie, temperatura medie lunară a aerului se va situa în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând nordul şi nord-estul ţării, unde local valorile termice vor fi sub mediile multianuale. Oricum temperaturile vor fi pozitive, în cel mai rău caz de 0 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa peste normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-vestul şi sudul ţării, unde acestea vor fi normale.

În luna decembrie, temperatura va fi normală pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sud-estice sunt posibile medii ale temperaturilor mai ridicate decât normele climatologice. Se vor înregistra temperature sub 0 grade însă nimic spectaculos.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi peste media climatologică în cea mai mare parte a teritoriului, iar în sud-est şi local în vestul ţării acestea se vor situa în limite normale.

În luna ianuarie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, local în sudul şi sud-estul ţării fiind posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei. În linii mari, temperaturile acestei luni seamănă cu acelea ale lunii anterioare.