15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:54
No menu items!

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Ploi slabe, după 15 martie

spot_img

ploi abundente

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 10 – 23 martie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 10…13 grade Celsius în intervalul 10-14 martie, pe 15 martie va creşte spre 16 grade C, apoi va scădea uşor, fără a coborî sub 12 grade C. În prima săptămână, media temperaturilor nocturne va oscila de la 2 grade C la minus 1 grad C, în schimb, după data de 15 martie, aceasta se estimează că va evalua normal pentru această perioadă, în ecartul de la 1 la 4 grade C.

Vor cădea ploi slabe, locale, la începutul intervalului şi din nou, zilnic, după data de 15 martie, cu posibilitatea ca în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie să se consemneze şi ploi moderate cantitativ.

CRIŞANA

Regimul termic va fi uşor mai ridicat de cel normal, deşi vor exista variaţii de temperatură de la o zi la alta, mai mari în prima parte a intervalului de prognoză. Astfel, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va oscila între 10 şi 15 grade C, iar în a doua săptămână, între 9 şi 12 grade C. Până pe 15 martie, media temperaturilor nocturne nu va depăşi 1…2 grade C, în nopţile mai reci coborând până în jur de minus 2 grade C, dar în intervalul 16-23 martie nu se estimează decât valori pozitive ale acesteia şi anume de la 1 la 3 grade C.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe, va fi ridicată începând cu data de 16 martie, dar în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie pot fi şi ploi moderate cantitativ. Cu totul trecător, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

TRANSILVANIA

Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime pe întreg intervalul de prognoză se va situa în ecartul 8 la 13 grade C, parcurgând succesiv faze de creştere sau de scădere de la o zi la alta. În schimb, media temperaturilor nocturne va fi permanent negativă, putând coborî în nopţile mai reci sub minus 5 grade C în prima săptămână, iar ulterior aceasta se va situa între minus 3 grade şi minus 1 grad C.

Vor cădea ploi slabe, izolat la începutul intervalului şi din nou, zilnic, la nivel local, după data de 15 martie, cu o probabilitate ceva mai mare ca în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie să fie şi ploi moderate cantitativ. Trecător, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

MARAMUREŞ

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel normal al lunii martie. Astfel, media maximelor va fi de 10…14 grade C în prima săptămână, cu mici variaţii de la o zi la alta şi va scădea în cea de-a doua, când va fi de 8…11 grade C. În schimb, media valorilor termice nocturne va fi mai redusă în prima săptămână, când se va situa între minus 3 grade şi minus 1 grad C, iar ulterior va creşte uşor şi va oscila în jurul a zero grade C.

Probabilitatea de ploaie va fi destul de mare în fiecare zi, începând cu data de 15 martie, iar la nivel local se pot consemna şi ploi moderate cantitativ. Vor fi posibile şi precipitaţii mixte, îndeosebi în cursul nopţilor.

MOLDOVA

Până pe 13 martie, temperaturile diurne vor fi ceva mai modeste, cu o medie ce nu va depăşi 8…9 grade C în zilele mai reci. Va urma o încălzire, ajungându-se la media de 16 grade C pe 15 martie, iar în a doua săptămână schimbările vor fi mai reduse, respectiv media temperaturilor maxime se va încadra între 11 şi 14 grade C, aceste valori fiind cele normale în luna martie, în această regiune. În privinţa regimului termic nocturn, se estimează că în prima săptămână acesta se va situa uşor sub normă, predominând valori medii negative de până la minus 2 grade C, pentru ca, ulterior, să devină unul normal, cu o medie a minimelor cuprinsă între zero şi 3 grade C.

Probabilitatea pentru ploi, în general slabe, va fi mare în intervalul 15 – 23 martie. Trecător, în nordul regiunii, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

DOBROGEA

Valorile de temperatură vor fi apropiate de cele obişnuite în această perioadă până în data de 13 martie, cu medii ale maximelor de 6…10 grade C şi ale minimelor de 1…3 grade C. În continuarea intervalului de prognoză, regimul termic se va situa peste cel climatologic normal, fiind de aşteptat ziua, în medie, între 11 şi 14 grade C, iar noaptea, între 2 şi 5 grade C.

Trecător, în a doua săptămână, vor fi posibile ploi slabe cantitativ.

MUNTENIA

Până pe 14 martie, temperaturile maxime vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, cu medii de 8…13 grade C, în schimb minimele nocturne vor avea medii ce pot coborî sub zero grade C în nopţile mai reci. Începând cu 15 martie debutează o perioadă caldă, cu valori medii termice diurne între 12 şi 17 grade C şi cu medii pozitive ale minimelor termice nocturne, ce pot atinge 3…4 grade C.

Comparativ cu prima decadă a lunii martie, ameliorarea regimului precipitaţiilor va fi semnificativă. Astfel, se estimează ploi slabe şi pe spaţii restrânse, îndeosebi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

OLTENIA

Până pe data de 13 martie, valorile medii diurne de temperatură vor creşte de la 8 la 13 grade, iar între 13 şi 15 martie vor urca spre 16 grade. În această primă săptămână, valorile termice nocturne vor fi modeste pentru această perioadă, oscilând în jurul unei medii de zero grade C. Începând din 16 martie, regimul termic va fi uşor mai ridicat decât cel climatologic normal, fiind de aşteptat ziua, în medie, între 11 şi 14 grade C, iar noaptea, medii termice între 1 şi 3 grade C.

Faţă de prima decadă a lunii martie, ameliorarea regimului precipitaţiilor va fi importantă, ploile devenind slabe şi acoperind arii restrânse.

LA MUNTE

Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Astfel, în prima săptămână media maximelor se va situa în ecartul 1…6 grade C, iar a minimelor între minus 7 şi minus 4 grade C, iar pentru cea de-a doua săptămână sunt de aşteptat, în medie, valori de 1…4 grade C ziua şi de minus 5 la minus 2 grade C noaptea.

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare după data de 15 martie.