8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:41
No menu items!

Cum va fi vremea în intervalul august-octombrie

spot_img

ANM: Vreme caldă și secetoasă în majoritatea regiunilor

vreme-calda

Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă, încadrată în limite climatologice normale, cu excepția unor zone în care temperaturile vor fi peste mediile perioadei, iar cantitățile de precipitații se pot situa sub norme în cea mai mare parte a teritoriului, arată prognoza meteorologică, valabilă în intervalul august – octombrie, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În august, regimul termic va avea valori normale în majoritatea regiunilor, cu excepția vestului țării, unde, local, valorile termice pot fi peste mediile perioadei. Temperaturile medii se vor situa între 15 și 23 de grade Celsius, în Moldova, și până la 23 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Din punct de vedere pluviometric, nivelul cantităților lunare de precipitații vor înregistra, în general, o tendință de deficit, mai puțin în centrul și nord, unde acesta poate fi normal. Astfel, în Dobrogea cantitățile de apă se vor încadra între 28 și 40 de litri/mp, în timp în regiunea Munteniei, normele climatologice pentru precipitații vor ajunge la 95 l/mp.

În septembrie, valorile termice pot fi peste norme în estul, sud-estul și, local, în sudul și vestul țării, iar in rest normale. Cele mai mici valori termice medii, de 10 grade Celsius, se vor consemna în Moldova. Pe de altă parte, mediile cele mai ridicate se vor consemna în Oltenia, Muntenia și Banat (18 grade Celsius), respectiv în Dobrogea (19 grade Celsius).

Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normal în centrul, nordul și local în vestul țării, iar in restul zonelor acestea vor prezenta, în general, o
tendință de deficit.

În octombrie meteorologii estimează valori termice peste mediile climatologice în sud-est și, local, în regiunile sudice și vestice, iar în restul teritoriului se vor încadra în normalul perioadei.

Cantitățile lunare de precipitații vor avea valori normale în est, sud-est și, local, în sud. În restul teritoriului se vor înregistra valori peste mediile climatologice.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

C.A.