6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:33
No menu items!

Cum va fi vremea de Sfântul Andrei

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a fenomenelor meteorologice care se vor produce în intervalul 19 noiembrie – 2 decembrie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Banat, vremea se va răci uşor în primele trei zile, apoi variaţiile termice de la o zi la alta vor fi minore până pe 27 noiembrie, cu o medie de 12 grade. În intervalul 28 noiembrie – 2 decembrie, acestea vor scădea de la 10 spre 6 grade. Temperaturile minime se vor menţine uşor pozitive pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu o medie de 2…3 grade, însă vor scădea de la 2 grade până spre 0 grade între 29 noiembrie şi 2 decembrie.

În Crişana vor avea loc două procese de răcire, primul între 19 şi 22 noiembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 10-12 grade, iar al doilea între 28 noiembrie şi 2 decembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 6-8 grade,. În perioada 23-27 noiembrie valorile termice maxime vor oscila în jurul valorii de 9 grade. Minimele termice nocturne se vor apropia de limita îngheţului în primele două zile, pe 23 noiembrie şi din nou între 29 noiembrie şi 2 decembrie, iar în celelalte nopţi nu vor coborî sub 2 grade. Până pe 25 noiembrie probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor este foarte redusă. După aceea, vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, dar care, mai ales în cursul nopţilor şi spre sfârşitul intervalului celor două săptămâni, ar putea să fie mixte, ploaie şi ninsoare.

În Transilvania, valorile termice maxime vor scădea în jurul datei de 28 noiembrie, urmând ca, până la sfârşitul intervalului, să ajungă la o medie de 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, cuprinse între -2 şi 0 grade, chiar mai coborâte, până spre -4 grade, între 30 noiembrie şi 2 decembrie.

Vor cădea precipitaţii slabe, mixte, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie în a doua parte a intervalului. În jurul datei de 1 decembrie este posibilă depunerea unui strat subţire de zăpadă.

În Maramureş temperaturile maxime se vor menţine, în medie la 10-12 grade, până pe 22 noiembrie, apoi vor scădea treptat spre 4 grade. Mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 şi 0 grade, exceptând nopţile de 26, 27 şi 28 noiembrie , când vor fi între 0 şi 1 grad.

Precipitaţiile vor începe în jurul datei de 25 noiembrie şi va exista posibilitatea transformării ploilor în lapoviţă şi ninsoare începând cu 29 noiembrie.

În Moldova vor avea loc două procese de răcire uşoară a vremii, primul între 19 şi 22 noiembrie. Media temperaturilor maxime va scădea de la 9 la 7 grade, iar al doilea interval, între 30 noiembrie şi 2 decembrie, când media temperaturilor maxime va tinde spre 3 grade. În perioada 23…29 noiembrie valorile termice maxime vor oscila în jurul valorii de 7 grade. Minimele termice nocturne vor coborî sub limita îngheţului în nopţile de 24, 25 şi 26 noiembrie şi din nou între 30 noiembrie şi 2 decembrie, iar în celelalte nopţi pot fi uşor peste 0 grade.

Până pe 25 noiembrie nu se aşteaptă precipitaţii, apoi, va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor şi lapoviţelor sau chiar ninsorilor, însă acestea se conturează a fi foarte slabe, încât eventualul strat subţire de zăpadă observat local va fi efemer.

În Dobrogea vremea se va răci uşor, aşa că temperaturile maxime vor scădea de la 12 grade în prima zi, până spre 8 grade pe 22 noiembrie. Apoi, variaţiile termice de la o zi la alta vor fi minore iar temperature nu va coborî sub 8 grade. În cele mai calde zile temperature va ajunge la 10 grade. Temperaturile minime se vor menţine pozitive pe parcursul celor două săptămâni, cu o medie de 2…4 grade, mai ridicate până la 5…6 grade în primele două nopţi. Între 19 şi 25 noiembrie, zilnic vor fi posibile ploi slabe sau burniţe. Între 26 noiembrie şi 2 decembrie, va creşte probabilitatea de apariţie ploilor.

În Muntenia vremea se va menţine uşor sub normalul termic al acestei perioade. Temperaturile maxime vor fi, în medie, de 11…12 grade în primele două zile, apoi vor scădea spre 9…10 grade până pe 28 noiembrie şi vor ajunge la 7 grade spre sfârşitul intervalului. Minimele termice se vor apropia de limita îngheţului, dar se vor menţine uşor pozitive, chiar şi în nopţile mai reci, valoarea caracteristică pentru intervalul celor două săptămâni fiind de 2 grade. Temporar va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare după 24 noiembrie.

În Oltenia vremea se va menţine uşor sub normalul termic al acestei perioade. Temperaturile maxime vor fi, în medie, de 11…12 grade în primele două zile, apoi vor scădea spre 9…10 grade până pe 28 noiembrie şi vor ajunge la 7 grade spre sfârşitul intervalului. Minimele termice se vor apropia de limita îngheţului, dar se vor menţine uşor pozitive, chiar şi în nopţile mai reci, valoarea caracteristică pentru intervalul celor două săptămâni fiind de 2 grade. Temporar va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare după 24 noiembrie.