joi, 22 octombrie 2020 - 19:25

Cum va fi VREMEA de sărbători

Programele candidaților PNL Buzău la alegerile parlamentare

Candidații organizației județene Buzău a Partidului Națio­nal Liberal au depus, ieri, la Biroul Electoral Județean, dosarele în vederea participării la alegerile parlamentare din 6...

Două localități din Cluj, la un pas de carantina totală

Autoritățile din Cluj propun intrarea în carantină a localităților Sic și Săvădisla, o decizie în acest sens urmând să fie luată joi seara, în...

Revoltă în PSD după ce fiul lui Cristian Popescu Piedone a fost impus pe listele pentru parlamentare

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava, s-a declarat revoltat de impunerea de la centru pe un loc eligibil pe...

„Este pandemia secolului. Toate sistemele medicale din lume au clacat”

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, susține că pandemia va mai dura încă 2 ani, iar soluția pentru a face față crizei...

De Crăciun va ploua slab în majoritatea regiunilor, avertizează meteorologii

ploi abundente

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 15 – 28 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Pe un fond de vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii decembrie, temperaturile maxime vor avea o scădere de la 11 grade Celsius la 5 grade C în prima parte a intervalului, iar pe 20 decembrie vor reveni la 11 grade C. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi de 4 – 7 grade C, uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale perioadei. Temperaturile minime medii vor fi cuprinse, în prima săptămână, între 1 şi 4 grade C, iar între 22 şi 28 decembrie vor fi apropiate de pragul de îngheţ.

În intervalele 16-18 decembrie şi 21-28 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

CRIŞANA

Deşi în următoarele zile vremea se va răci treptat, temperaturile maxime se vor menţine peste valorile normale, media lor ajungând pe 18 decembrie la 4 grade. Apoi, până pe 20 decembrie maximele vor creşte din nou, atingând o medie regională de 10 grade. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, urmând a se încadra între 3 şi 6 grade. Media temperaturilor minime nocturne va fi între 1 şi 3 grade până pe 21 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea uşor, situându-se între -2 şi 0 grade.

Între 16 şi 18 decembrie şi, temporar, în intervalul 20-28 decembrie, va fi destul de ridicată probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi uşor mai caldă decât normalul pentru această perioadă în prima săptămână, când media temperaturilor maxime va fi, în cele mai calde zile, de 7 – 8 grade C. Pe 18 decembrie, această medie va scădea spre 2 grade C, valoare în jurul căreia se va menţine până la sfârşitul intervalului. Temperaturile minime medii vor creşte treptat în cursul primei săptămâni, de la minus 4 la zero grade C, apoi vor fi în scădere spre minus 4 grade C.

În intervalele 16-18 decembrie şi 21-28 decembrie, temporar, se vor semnala precipitaţii slabe, mixte, favorizând pe arii restrânse producerea poleiului.

MARAMUREŞ

Vremea se va răci treptat până pe 18 decembrie, apoi va urma o scurtă încălzire, iar între 21 şi 28 decembrie temperaturile vor evolua în limite apropiate de normalul perioadei. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 9 – 10 grade C în cele mai calde zile, dar se va situa în jur de 2 grade C pe 18 decembrie şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Valorile medii termice nocturne vor avea variaţii reduse, între zero şi 2 grade  C în prima săptămână, iar apoi, până pe 28 decembrie, se vor menţine negative, în jurul a minus 3 – minus 2 grade C.

Începând cu 16 decembrie, aproape zilnic vor fi precipitaţii slabe, mixte şi, local, condiţii de polei.

MOLDOVA

În condiţiile unui regim termic apropiat de normalul celei de-a doua jumătăţi a lunii decembrie, în zonele joase, local, ceaţa poate persista. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 3 şi 6 grade C până în 19 decembrie, apoi va urca la 8 grade C, iar în a doua săptămână va reveni rapid la 3 grade C, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului. Temperaturile minime vor fi permanent negative, în cele mai calde nopţi media lor fiind de minus 1 – zero grade, iar în cele mai reci, de minus 4 – minus 3 grade C.

Mai ales în intervalul 20-28 decembrie, vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte şi, pe arii restrânse, se va semnala polei.

DOBROGEA

Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Temperaturile maxime vor avea variaţii de la o zi la alta, îndeosebi în prima săptămână. Astfel, media lor va fi de 11 – 12 grade C pe 17 şi 20 decembrie şi de 6 – 7 grade C pe 16, 18 şi 19 decembrie. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne se vor încadra între 5 şi 8 grade C şi vor fi uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale ultimei decade a lunii decembrie. Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime nocturne vor fi predominant pozitive, cu o medie cuprinsă între zero şi 3 grade C. În unele dimineţi şi nopţi, pe arii restrânse vor fi condiţii de ceaţă.

Pe 17 decembrie şi în intervalul 21-24 decembrie, sunt de aşteptat ploi slabe.

MUNTENIA

Vremea va fi în general mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă din an. Media temperaturilor maxime va varia, în prima săptămână, între 5 şi 10 grade C, apoi se va încadra între 4 şi 7 grade C. În prima parte a intervalului, temperaturile minime medii vor fi cuprinse între minus 2 şi 2 grade C, iar între 22 şi 28 decembrie acestea vor fi permanent negative, dar apropiate de pragul de îngheţ. Îndeosebi la câmpie, frecvent se va semnala ceaţă, cu

şanse mai mari de persistenţă pe parcursul nopţilor şi în orele dimineţilor.

Pe 17 decembrie şi în intervalul 21-23 decembrie, temporar vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie şi nu este exclus ca, trecător şi izolat, să se formeze polei.

OLTENIA

Cu toate că vor fi variaţii de la o zi la alta ale temperaturii, vremea va fi în general mai caldă decăt în mod normal în această perioadă din an. În primele zile vremea se va răci uşor, media temperaturilor maxime ajungând pe 17 decembrie la 4 grade C, apoi această medie va creşte, atingând 11 grade C pe 20 decembrie. În cursul celei de-a doua săptămâni maximele se vor menţine în apropierea valorii de 4 grade C. Media temperaturilor minime nocturne va creşte până la 2 grade C până pe 18 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea uşor, situându-se între minus 2 şi zero grade C. Se va semnala ceaţă mai ales la câmpie, unde poate persista pe parcursul nopţilor şi în orele dimineţilor.

Pe 17 decembrie şi în intervalul 21-23 decembrie, local vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie şi, izolat, se va semnala polei.

LA MUNTE

După o primă săptămână cu vreme în general caldă, ulterior regimul termic va deveni cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. Astfel, temperaturile maxime vor oscila, în prima parte a intervalului, între zero şi 7 grade C, iar între 22 şi 28 decembrie vor coborî uşor sub pragul de îngheţ. Temperaturile minime medii, permanent negative, vor fi cuprinse între minus 5 şi zero grade C în prima săptămână, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni se vor situa între minus 8 şi minus 3 grade C.

În intervalul 16-18 decembrie vor fi precipitaţii slabe, mixte şi condiţii de polei, iar între 21 şi 28 decembrie local şi temporar va ninge în general slab, cu precădere la altitudini mai mari.

Șerban Nicolae a demisionat din PSD: Am fost tras pe tușă că așa vor adversarii politici

Senatorul Șerban Nicolae a decis să demsioneze din PSD, după ce nu a fost pus pe lista pentru alegerile parlamentare. Șerban Nicolae susține că el...

CCR se pronunță azi pe conflictul dintre Parlament și Parchetul General, în cazul dosarului deschis lui Tăriceanu

Curtea Constituţională a României s-ar putea pronunţa, astăzi, pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta...

Guvernul face angajări, în timp ce închide locuri de muncă în mediul privat

În plină criză economică și socială, care a dus la închiderea de zecii de mii de locuri de muncă, în sistemul public angajările pe...

Statul a distribuit doar 1,6% din măștile produse de utilajul de 1 milion de euro inaugurat cu fast de Orban

Doar 60.000 măști au fost distribuite din cele produse de utilajul de 1.000.000 euro, inaugurat cu mare fast de Orban. De ce s-au livrat...

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...