3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:04
No menu items!

Cum va fi VREMEA în această vară

spot_img

Meteorologii estimează o vreme caldă pentru următoarele trei luni, cu temperaturi care vor depăși, mai ales în regiunile sudice și vestice, mediile climatologice ale perioadei, precum și cu deficit de precipitații în regiunile sudice și, local, în cele sud-estice și estice. Acestea sunt concluziile prognozei valabile pentru intervalul iunie – august 2016, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Marea Britanie) și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Astfel, potrivit meteorologilor, în iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iunie este de 18,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 19 grade C în Transilvania și în Maramureș, respectiv de până la 21 de grade C, în Banat, Dobrogea și în Moldova.

Precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice și, local, în cele sud-estice și estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică. Media multianuală a precipitațiilor este de 84,5 litri/metrul pătrat, pentru luna iunie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 111 litri/metrul pătrat), Banat (până la 107 litri/metrul pătrat), în Crișana și în Moldova (103 litri/metrul pătrat).

În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul și local în sudul și estul țării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade C. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 și 23 de grade C), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia și Oltenia, respectiv de până la 24 de grade C.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/metrul pătrat), în Muntenia și Maramureș (până la 102 litri/metrul pătrat), respectiv în Transilvania și Oltenia (până la 100 litri/metrul pătrat).

În august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est și, local, în sud și vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade C. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade C în Moldova, Oltenia, Muntenia și în Dobrogea.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații se vor menține deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepția regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În Transilvania și în Muntenia, cantitățile medii de precipitații ar putea 90 – 95 litri/metrul pătrat. În același timp, în Dobrogea estimările variază între 28 și 40 de litri/metrul pătrat.

R.D.