7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 8:46
No menu items!

Cum va fi VREMEA în această primăvară

spot_img

Vremea se va încălzi treptat în următoarele trei luni, dar va ploua excesiv în majoritatea regiunilor. Așa reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul martie – mai 2016, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Aceste estimări sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Astfel, potrivit specialiștilor, în prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul și sud-estul țării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. Cât privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii cuprinse între minus 1 grad și 5 grade Celsius, în Transilvania – între zero și 5 grade C, în Crișana și Dobrogea – între 4 și 6 grade C, iar în Oltenia – până la 7 grade C.

Precipitațiile totale lunare se vor situa, însă, peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Media multianuală lunară a precipitațiilor este de 38,3 litri/metrul pătrat, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Transilvania (54 l/mp) și Banat (53 l/mp).

În aprilie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 și 11 grade C) și în cea a Transilvaniei (între 6 și 11 grade C). În același timp, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate în Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 12 grade C.

În privința precipitațiilor, prognoza meteorologior arată că, în aprilie, cantitățile totale vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est. În restul țării, acestea vor avea o tendință spre excedent față de media multianuală, de 51,3 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) și Crișana (până la 69 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

În mai, temperatura medie a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul și în centrul țării va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situează la 14,9 grade C. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 și 17 grade C în Moldova, între 12 și 16 grade C în Transilvania, respectiv, între 13 și 18 grade C în Oltenia și Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a țării și doar în nord și centru pot avea o tendință spre excedent, față de media multianuală de 66,5 litri/metrul pătrat. Zonele Banatului, Crișana, Maramureș, Oltenia și Muntenia vor prezenta cantități de precipitații care pot ajunge până la 89 de litri/metrul pătrat.

R.D.