-2.3 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 23:34
No menu items!

Cum va arăta proiectul de buget pentru 2022. Noul ministru al Finanțelor: “Avem de recuperat multe lucruri nerealizate la timp”

spot_img

Ministerul Finanțelor a început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

“Pregătim un buget echilibrat și responsabil pentru a stimula economia și a împărți mai corect banii țării pentru binele tuturor românilor! Am început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare. Avem de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp, dar lucrăm temeinic, așezat și găsim soluții”, a scris Câciu pe contul său de Facebook.

Ministrul Finanțelor a mai spus că este nevoie de mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, astfel încât să fie asigurați pentru tot parcursul anului viitor banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, precum și pentru finanțarea proiectelor de investiții așteptate de români, susținerea serviciilor publice, îndeosebi pentru măsurile de combatere a pandemiei. “Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepție și nu soluție pentru stingerea unor crize!”, a precizat el.

În paralel, a început o analiză a creșterii veniturilor bugetare, bazată pe combaterea evaziunii fiscale și pe o mai bună conformare la plată a obligațiilor fiscale, adaugă ministrul, precizând că nu vor crește și nu vor fi introduse noi taxe pentru a aduce bani la buget. “Sunt adeptul responsabilității fiscal-bugetare – vom ține sub control deficitul bugetar. Continuăm politica fiscală de stimulare a economiei, încurajăm investițiile, punem accent pe creșterea productivității și pe susținerea unui program național “Cumpără românește!”. Voi iniția consultări cu reprezentanții mediului de afaceri si camerelor de comerț din România, dialog absolut necesar mai ales în perspectiva finanțărilor de care România va beneficia prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a conchis Adrian Câciu. 

R. Dan