17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:51

Cum va arăta economia globală în 2016. Harta PIB-ului mondial

spot_img

Anul 2016 va consemna revenirea statelor bogate ca motor de creștere a PIB-ului mondial, după ce, în acest deceniu, au stat în umbra statelor emergente, potrivit unei analize publicate de ”The Economist”.

Principalele elemente de prognoză:

  • Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) sunt într-o situație proastă. Guvernul Braziliei s-a dovedit incompetent și corupt. La fel și conducerea Rusiei, cu un plus de agresivitate militară. China va merge bine în 2016, dacă vom crede cifrele oficiale, cu +6,5% la PIB. Probabil, în realitate, creșterea va fi mai redusă, având în vedere crizele datoriei, bursieră și monetară. India va crește cu 7%, ceea ce înseamnă o încetinire față de ritmul din deceniul trecut. În total, grupul BRICS va aveao pondere de doar 16% din creșterea economică globală în 2016.
  • Statele dezvoltate vor arăta mai bine, chiar dacă nu în mod spectaculos. Economia SUA va crește cu aproximativ 2,5% și va crea peste 2 milioane de noi locuri de muncă pentru al șaselea an consecutiv – ceea ce nu s-a mai întâmplat din anii ’90.
  • Europa nu mai este amenințată de recesiune sau deflație. Cea mai mare problemă a Zonei Euro – Grecia – a fost temporar dezamorsată.
  • PIB-ul global va crește cu 2,7% în 2016. Din 2011 nu s-a mai înregistrat un ritm de creștere de peste 3%.

harta

Prognozele instituțiilor oficiale, ale băncilor și ale firmelor de consultanță arată că România va avea o creștere economică între 3 și 4% în 2016.