4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 9:01

Cum va arăta circuitul ATP după retragerea celor ”3 mari”: Federer, Nadal și Djokovic

 

Dispariția din circuit a celor mai mari trei jucători din istorie ar fi o pierdere imensă pentru orice sport, însă tenisul este destul de puternic pentru a-și reveni după ce Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic se vor retrage, a declarat Andrea Gaudenzi, directorul ATP.

Federer s-a reîntors pe teren în această săptămână, după o absență de 14 luni, în timp ce Nadal și Djokovic nu au vreun turneu programat pe termen scurt. Toți trei sunt trecuți de 30 de ani, iar ATP-ul va trebui să organizeze mari turnee fără prezența acestor legende.

“Nu sunt deloc îngrijorat pentru sportul nostru, dacă facem lucrurile corect. Asta nu înseamnă că îi nedreptățim pe acești trei băieți. Ei sunt probabil cei mai buni jucători pe care sportul nostru i-a avut vreodată și poate că așa vor rămâne considerați încă mult, mult timp”, a declarat Gaudenzi pentru Reuters.

Federer, care face 40 de ani în august, și Nadal (34 de ani) au fiecare câte 20 de titluri de Grand Slam (record istoric), iar Djokovic (33 de ani) are 18 titluri și vine din urmă pentru a depăși recordul.

Următorul pe listă este americanul Pete Sampras, care s-a retras în 2002, cu 14 titluri de Grand Slam.

“Va fi foarte, foarte dificil să atingi astfel de recorduri, deși am spus același lucru câțnd s-a retras Pete Sampras. Am crezut că nu va putea nimeni vreodată să doboare recordurile lui Pete. Îi avem pe acești trei băieți care au făcut asta. Deci, niciodată să nu spui niciodată”, spune Gaudenzi. 

Cei ”3 mari” continuă să atragă fanii și sponsorii chiar și după două decenii în ATP. Doar 11 dintre ultimele 68 de turnee de Grand Slam au fost câștigate de un alt jucător în afară de cei trei.

”Trebuie să fim realiști, când ne uităm în urmă, vedem că aceste personalități s-au construit de-a lungul anilor. Am fost îngrijoriați când s-a retras Sampras. Iar când Roger a început imediat să câștige, nu am spus: Hei, acesta este omul care ne va salva! Cu timpul s-a transformat în așa ceva. Vom fi capabili să construim personalități noi, campioni noi care vor atrage atenția fanilor. Motivul pentru care sunt foarte optimist este pentru că tenisul se potrivește perfect în felul în care conținutul media este distribuit astăzi”, a mai afirmat oficialul italian.