3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 10:45
No menu items!

Cum se vor alinia planetele pentru PSD și PNL pentru data alegerilor locale. Cine va stabili data

spot_img

Gabriela Firea pune presiune pe Marcel Ciolacu ca alegerile locale să fie stabilite la finalul lunii septembrie, aşa cum plănuia PNL, dar în dezavantajul PSD, susține adevarul.ro.

Primarul general vrea să profite de punctele electorale câştigate în timpul pandemiei, când candidatul dreptei, Nicuşor Dan, a fost absent, iar șeful PSD, Marcel Ciolacu nu-i iese din cuvânt Gabrielei Firea. Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie sau 4 octombrie.

În schimb, liderii PSD din teritoriu ar prefera să împingă alegerile locale cât mai aproape de data alegerilor parlamentare, astfel încât PNL să scadă şi mai mult în sondaje. În plus, PSD a luat în calcul și o întoarcere a pandemiei în toamnă, care ar face imposibilă organizarea alegerilor locale, dar şi a alegerilor parlamentare. Prin urmare, mandatele senatorilor, deputaţilor şi primarilor ar fi prelungite până în vara anului viitor.

Strategia Gabrielei Firea coincide, paradoxal, cu planul premierului Orban de a organiza alegerile locale la început de toamnă. Liberalii şi-ar dori ca scrutinul să aibă loc la finalul lunii septembrie, din două motive – în octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, nu se va mai putea ieşi la urne, partidul de guvernământ pierde procente, iar al doilea motiv este legat de primarii PSD, de care PNL vrea să scape cât mai repede. Între timp, liberalii caută să mai transfere primari importanţi de la ALDE, PMP şi chiar de la PSD, astfel încât, în toamnă să obţină cel mai mare număr de aleşi locali.

”Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimarea privind valul al doilea de coronavirus e 15 octombrie – 1 noiembrie”, a  spus premierul Orban.