17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 6:04
No menu items!

Cum se simte fetița de 5 ani supusă unui transplant de ficat la Fundeni

spot_img

Fetița de 5 ani diagnosticată inițial cu hepatita „misterioasă” și apoi cu boala Wilson a fost supusă, sâmbătă, unui transplant de ficat la Institutul Fundeni din Capitală. Medicii spun că transplantul a decurs bine, iar copilul este în stare stabilă. Urmează alte proceduri medicale acum, însă echipa care a operat-o speră într-o evoluție bună.

Rebeca a intrat în operație sâmbătă, în jurul orelor 17.00. 

„Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți. Din punctul nostru de vedere, în acest moment, fetița este într-o stare stabilă cu ficatul implantat”, a declarat dr. Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni. 

„Intervenția chirurgicală a decurs în condiții bune, condiții tehnice bune. După cum știți s-a făcut un split, gramajul lobului stâng care a fost recoltat (de la un adolescent de 17 ani aflat în moarte cerebrală) a fost de 300 de grame, ceea ce ajunge perfect acestui copil care are 15 kg. Urmează, în perioada următoare, să vedem dacă organismul fetiței acceptă acest ficat pentru că există și situația în care poate să fie o non-funcție primară sau o altă complicație. Să sperăm că nu va fi vorba despre așa ceva”, a spus și doctorul Vlad Brașoveanu, șef Secția Chirurgie Spitalul Clinic Fundeni. 

Raluca Dan