22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 9:33
No menu items!

Cum se reformează catolicismul. Ce spune Papa Francisc despre divorț

spot_img

Papa Francisc a dat asigurări că, la sinodul asupra familiei care începe duminică, 4 octombrie, nu se va ajunge în niciun caz la introducerea unui „divorț catolic”, transmite AFP.

“Prin reforma procesului de nulitate (a căsătoriei catolice, anunțat la începutul lunii septembrie) am închis poarta spre calea administrativă prin care putea fi introdus divorțul”, le-a explicat Papa jurnaliștilor care l-au însoțit în avionul cu care a plecat din Statele Unite la Vatican.

Reforma facilitează procedurile de recunoaștere a nulității mariajului, dar „nu este un divorț, deoarece căsătoria este indisolubilă când este un legământ sacru, iar biserica nu-l poate schimba: aceasta este doctrina”, a spus Suveranul Pontif.

„Procesul legal (de anulare) este aici pentru a demonstra că ceea ce părea sacru nu mai este, de exemplu din lipsă de libertate, din lipsă de maturitate sau din cauza unei maladii mentale”, a mai explicat Papa Francisc. Recunoașterea nulității unei căsătorii înseamnă că a existat un viciu de la bun început și că ceea ce a fost considerat sacru nu a existat niciodată.

Suveranul Pontif a arătat că, în vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, aproape că „le-a interzis” preoților să oficieze căsătorii precipitate atunci când tânăra rămânea însărcinată. „Este o cauză de nulitate și mai sunt și altele”, a insistat Papa Francisc.