10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 22:20

Cum se pregătește Ministerul de Interne pentru alegerile locale

spot_img

Procedurile de achiziție de ștampile și timbre autocolante sunt aproape de finalizare, prefecturile au primit banii necesari achizițiilor și au fost pregătite resursele necesare pentru ca Biroul Electoral Central (BEC) să devină funcțional. De altfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va prelua paza BEC începând de vineri, 25 martie. Acestea sunt o parte dintre concluziile ședinței de evaluare conduse, luni, de ministrul afacerilor interne Petre Tobă, la sediul MAI.

Reprezentanții MAI au precizat, într-un comunicat de presă, că ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a evaluat, în cadrul unei ședințe de comandă, stadiul măsurilor și acțiunilor prioritare ale MAI pentru perioada imediat următoare, printre acestea numărându-se pregătirea alegerilor, derularea programului de reducere a deficitului de personal din MAI și analiza operativă la nivel național.

“Având în vedere că de mâine, 22 martie 2016, încep primele activități din Calendarul Electoral, adoptat prin Hotărâre de Guvern, MAI a luat măsurile organizatorice necesare pentru asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor locale. Au fost demarate deja și se află în fază de finalizare procedurile de achiziție pentru ștampilele și timbrele autocolante, au fost puse la dispoziția Instituțiilor Prefectului sumele de bani necesare achizițiilor pentru alegeri și s-au pregătit resursele necesare pentru operaționalizarea Biroului Electoral Central (BEC), inclusiv s-au luat măsuri pentru preluarea în pază a sediului BEC începând de vineri, 25 martie a.c.”, se precizează în comunicatul de presă.

În plus, în perioada imediat următoare vor începe activitățile de instruire a prefecților și va fi planificată prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale, prezidată de ministrul afacerilor interne, mai arată oficialii MAI.

Potrivit acestora, în privința asigurării climatului de ordine și siguranță publică, raportat la perioada pre-campanie, ministrul afacerilor interne a cerut Poliției Române și Jandarmeriei Române să intensifice prezența la acțiunile și manifestările publice și să acționeze cu fermitate în aplicarea strictă a legii.

Referitor la concursurile de trecere în corpul ofițerilor a agenților și subofițerilor, s-a constatat că prima etapă a programului de reducere a deficitului de personal din MAI se apropie de final, urmând ca în perioada viitoare să fie demarate procedurile pentru organizarea primelor concursuri de încadrare din sursă externă.

Dintre cele aproximativ 3.000 de posturi scoase la concurs, peste 1.100 vor fi destinate foștilor polițiști sau militarilor în rezervă, inclusiv celor disponibilizați. “Publicitatea acestor concursuri va fi asigurată de către fiecare inspectorat general, inclusiv pe paginile web ale structurilor MAI”, se mai arată în comunicatul MAI.

În condițiile în care Guvernul României are în derulare mai multe programe pentru dezvoltarea mediului rural, posturile care urmează a fi încadrate din sursă externă sunt destinate zonei de ordine publică din mediul rural, pentru asigurarea ordinii publice și creșterea siguranței cetățeanului.

“Menționăm că la acest moment deficitul de personal din MAI este de peste 12.000 de posturi, numai de la începutul acestui an fiind înregistrate peste 3.000 de încetări ale raporturilor de serviciu prin pensionare”, mai arată reprezentanții MAI.

O altă concluzie a ședinței de luni a fost aceea că, la nivel național, se menține trendul de scădere a infracționalității, înregistrat de la sfârșitul anului trecut. Unul dintre motive este creșterea semnificativă a numărului de patrule mixte Poliție-Jandarmerie pentru asigurarea ordinii publice, susțin oficialii MAI.

“Pentru perioada viitoare au fost stabilite misiunile principale ale structurilor MAI, în condițiile în care urmează o serie de sărbători religioase (Paștele Catolic, Floriile și Paștele Ortodox) care presupun și importante misiuni de ordine publică. Totodată, ministrul afacerilor interne a cerut Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să intensifice activitățile de prevenire și să desfășoare exerciții privind simularea intervențiilor în diferite zone și medii care presupun prezența unui număr mare de persoane”, se mai arată în același comunicat.

R.D.