12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 19:50

Cum se manifestă infecția SARS-CoV-2 la câini. Studiu

spot_img

Doi din cincisprezece câini din gospodării cu cazuri confirmate de COVID-19 din regiunea Hong Kong s-au dovedit a fi și ei infectați. Ambele animale au dezvoltat răspus prin anticorpi specifici și nu au manifestat simptome, scrie Nature. Studiul poate fi consultat în întregime aici.

”ARN SARS-CoV-2 a fost detectat la un Pomeranian în vârstă de 17 ani, din cinci tampoane nazale colectate pe o perioadă de 13 zile. Un câine ciobănesc german, în vârstă de 2,5 ani, a prezentat ARN CoV-2 SARS la două testări și virusul a fost izolat din tampoane nazale și orale.

La ambii câini au fost detectați anticorpi folosind teste de neutralizare. Secvențele genetice virale ale virusurilor de la cei doi câini au fost identice cu virusul detectat în cazurile umane din aceleași gospodării.

Animalele au rămas asimptomatice în timpul carantinei. Dovezile sugerează că acestea sunt cazuri de transmitere de la om la animal a SARS-CoV-2. Nu este clar dacă câinii infectați pot transmite virusul altor animale sau înapoi la om.

În 2003, SARS-CoV , un virus din aceeași familie, a fost detectat la pisicile domestice și la un câine. Cu toate acestea, se știe puțin despre susceptibilitatea mamiferelor domestice la SARS-CoV-2, se menționează în prezentarea studiului.

Nature a ales să publice manuscrisul fără a fi editat, ca un servicu adus cercetătorilor și cititorilor săi. „Manuscrisul va fi supus copierii, compunerii și revizuirii probelor înainte de a fi publicat în forma sa finală”, notează revista de specialitate.