18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:53
No menu items!

Cum se implică doi procurori în recuperarea unui fond de vânătoare

spot_img
Kovesi_Lefter_Iacob
Vânătorul Ioan Lefter, la momentul „ungerii” ca prim-procuror în prezența foștilor șefi ai Parchetului General, acum șefi ai DNA

Doi procurori, șeful Parchetului Județului Vrancea, Ioan Lefter, și un coleg al său, Florin Țîrlea, au fost reclamați la DNA și la Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese, într-o afacere cu un fond de vânătoare din județ. Fondul este disputat atât de AJVPS Vrancea, cât şi de o asociaţie din Bucureşti. Acuzaţiile sunt grave – procurorul Ţîrlea, membru al AJVPS Vrancea, i-a deschis dosar penal unui consilier de la Inspectoratul Silvic Focşani care a întocmit rapoarte asupra fondului, rapoarte favorabile Asociaţiei din Bucureşti şi nu AJVPS Vrancea. Şi şeful procurorului Ţîrlea, Ioan Lefter este membru AJVPS Vrancea.

Povestea durează de aproape doi de ani, de când comisia de la nivelul Ministerului Mediului a atribuit direct Fondul cinegetic Tîrîtu către AVPS Delta Club București – Tulcea. Președintele Asociației Județene de Vânătoare Vrancea, Eusebiu Martiniuc a făcut plângere penală împotriva consilierului Marius Colțeanu de la ITRSV Focșani, pentru mai multe acuzații de fals, dar și pentru eludarea procedurii licitației publice în cazul atribuirii fondurilor de vânătoare. Procurorul Țîrlea a dispus începerea urmăririi penale faţă de acelaşi consilier, deși de această atribuire a fondului s-a ocupat o comisie de la nivel ministerial. În cadrul acelor proceduri, șeful ITRSV Focșani a cerut altui consilier, Marius Colțeanu, să întocmească mai multe rapoarte față de situația terenurilor de pe fondul de vânătoare Tîrîtu.

Procurorii vrânceni susțin că Marius Colțeanu ar fi falsificat rapoartele, acuzație adusă în urma unei expertize dubioase care a inclus, în mod ilegal, și satul Tîrîtu.

Miza dosarului penal

În cele din urmă, în luna mai a acestui an, procurorul Țîrlea dispune scoaterea de sub urmărire penală a consilierului Marius Colțeanu și sancționarea acestuia cu o amendă administrativă. În paralel însă, Parchetul deschide un dosar civil la Judecătoria Focșani, în care solicită anularea înscrisurilor emise de Colțeanu pe motiv că acestea ar fi false. Demersul Parchetului Tribunalului Vrancea ridică serioase semne de întrebare din două motive. Astfel, în primul rând s-a solicitat pe calea unui proces civil anularea documentelor, înainte ca decizia din dosarul penal să rămână definitivă. Mai exact, procurorii trebuiau să aștepte soluția finală a judecătorilor în dosarul penal în care Colțeanu a contestat amenda administrativă primită, arătând că nu a falsificat niciun document și că nu a eludat nicio procedură de achiziție publică, atât timp cât decizia s-a luat la nivelul Ministerului Mediului. Graba procurorilor vrânceni de a deschide un dosar civil de anulare a documentelor este ciudată şi în contextul în care prin infirmarea documentelor emise de Marius Colțeanu, prima consecință juridică ar fi revenirea fondului de vânătoare Tîrîtu de la AVPS Delta Club București – Tulcea la AJVPS Vrancea, asociație unde cei doi anchetatorii vrânceni sunt membri.

Scopul învinuirii mele, ca persoană fizică, de fals intelectual și uz de fals este necesar pentru a putea desființa pe cale civilă Dovada nr. 144/10.01.2011 emisă de ITRSV Focșani, urmat de anularea în instanță a procedurii de atribuire pentru fondul cinegetic nr. 11 denumit Tîrîtu și obținerea acestui fond de către AJVPS Vrancea

Marius Colțeanu
plângere penală

Judecătoria Focșani a admis deja cererea avocaților consilierului de a suspenda procesul civil până la finalizarea dosarului penal.

Cristi Ciupercă