13.3 C
București
miercuri, 14 aprilie 2021 - 2:31

Cum se implică Biserica Ortodoxă în campania electorală

Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe credincioși să meargă duminică la vot

patriarhie-rom

Biserica Ortodoxă Română (BOR) recomandă clerului și credincioșilor ortodocși ca, în calitate de cetățeni europeni, să participe la alegerile europarlamentare, de duminică (25 mai).

În perspectiva alegerilor europarlamentare din România din ziua de 25 mai 2014, Biserica Ortodoxă Română recomandă clerului și credincioșilor ortodocși ca, în calitate de cetățeni europeni, să participe la alegerile europarlamentare și să susțină pe acei candidați care fac dovada că pot apăra și promova valorile creștine, în special familia tradițională, viața și demnitatea umană“, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române, citând îndemnul pastoral privind alegerile europarlamentare aprobat de Sfântul Sinod întrunit joi în ședință de lucru la Reședința patriarhală, sub președinția patriarhului Daniel.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează hotărârea de neutralitate politică în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina). Aceste canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului și monahului să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze și să ocupe funcții în administrația publică.

Neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă față de problemele societății românești, Biserica Ortodoxă Română va continua să se implice în politica generală a țării, contribuind — prin mijloace specifice — la apărarea credinței în Dumnezeu, a libertății, democrației, independenței, integrității, prosperității spirituale și materiale a Țării și poporului român, respingând orice formă de ideologie atee, precum și orice formă de extremism.

Patriarhia Română
comunicat de presă

La rândul lor, episcopii catolici îi îndeamnă “pe toţi oamenii de bunăvoinţă, şi în special pe catolici”, să meargă la vot pe 25 mai şi să acorde votul lor acelor candidaţi care promovează şi susţin valorile bisericii.

Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea şi promovarea valorilor conforme cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate şi la vot.

Ioan Robu
arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, comunicat de presă

 

D.M.