10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 2:48

Cum se împart banii în proiectul “Anghel Saligny”, pe județ, oraș și comună

spot_img

Au fost stabilite sumele ce vor fi alocate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Astfel, fiecare județ al țării va primi cel puțin 140 de milioane de lei. Orașele vor primi 7 milioane de lei, iar comunele câte 4 milioane de lei.

De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar fiecare reşedinţă de judeţ va primi 43 de milioane de lei.

În București, fiecare sector poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte, conform unui proiect de ordin al ministrului Dezvoltării.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţă că a supus consultării publice ordinul pentru aprobarea „Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny””.

„Pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice. Totodată, localităţile care accesează împreună fondurile disponibile prin acest program, prin Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanţare sporită cu 10%”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finanţate 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

                                                                                           C.Dumitrescu