16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 3:40
No menu items!

Cum se îmbogățesc „băieții deștepți” abonați la subvenții pentru calea ferată

spot_img

Executivul a aprobat un act adițional la contractul de servicii publice pentru perioada 2012-2015, prin care operatorul feroviar Softrans primește o subvenție de aproximativ un milion de euro pentru Secția interoperabilă Strehaia-Motru

softronic-tren

Guvernul a adoptat, în ședința destinată aprobării proiectului de buget pentru anul viitor, actul adițional prin care proprietarii Softrans vor încasa subvenții pentru a-și plimba zilnic patru trenuri aproape goale, pe o distanță de 30 de kilometri, între două localități din Valea Jiului. Asta, în condițiile în care documentul prin care s-a aprobat acordarea subvențiilor a fost în dezbatere publică doar patru zile.

Mai exact, Direcția Feroviară din Ministerul Transporturilor condusă de Claudiu Dumitrescu a publicat miercuri, 3 decembrie, spre dezbatere publică, actul adițional la contractul de servicii publice pentru perioada 2012-2015, prin care operatorul feroviar Softrans figurează cu o subvenție în valoare de aproximativ 1 milion de euro pentru Secția interoperabilă Strehaia-Motru. Data-limită pentru primirea de propuneri sau observații a fost duminică, 7 decembrie.

Actul adițional a fost adoptat în Guvern în mare grabă, pentru ca Softrans să primească aproximativ 352.000 de lei/lună subvenție pentru ultimele 122 de zile din acest an. Pentru lunile, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, Softrans încasează aproximativ 320.000 de euro subvenție„, au explicat surse din Ministerul Transporturilor.

Astfel, la punctul șapte de pe ordinea de zi a ședinței speciale de Guvern a fost introdusă Hotărârea pentru aprobarea actelor adiționale pentru anul 2014 la contracte de servicii publice în transportul feroviar de călători pentru perioada 2012-2015, aprobate prin HG nr. 74/2012 si prin HG nr. 455/2014, precum și a contractului de servicii publice al Softrans pentru perioada 2014-2015. Odată adoptată această hotărâre, în conturile Softrans vor intra sute de mii de euro subvenție pentru cele patru trenuri plimbate pe ruta Strehaia-Motru.

CITEȘTE ȘI: „Băieții deștepți” de la Softrans s-au abonat la robinetul subvențiilor pe calea ferată

Softronic  şi  LAC Holding vor să construiască  locomotive

În timp ce se bucură de subvenții din partea statului român, oficialii Softronic şi reprezentanții comapaniei LAC Holding au semnat o scrisoare de intenţie pentru construcţia unei fabrici de locomotive în Ungaria. Softronic şi LAC Holding vor să înfiinţeze o companie mixtă pentru construcţia fabricii care va fi finalizată până la finele anului viitor, producţia de locomotive urmând să înceapă un an mai târziu. În primul an, fabrica va produce două până la trei locomotive, după care producţia anuală va creşte la peste 10 unităţi, după cum se precizează într-un comunicat al LAC Holding.