21.9 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 2:12
No menu items!

Cum se confecţionează, din cauciucuri uzate, sandalele care rezistă 1.600 de kilometri

spot_img

Încălţămintea, care se vinde pe străzile din Nairobi cu preţuri ce variază între 2 şi 5 dolari americani, costă chiar şi de cinci ori mai mult, pe Internet

 sandale din cauciucuri

Membrii tribului Maasai au găsit o nouă întrebuinţare pentru anvelopele scoase din uz, în fiecare an. Iniţiativa, care a început în Kenya, s-a răspândit şi în India, Suedia ori Statele Unite, unde grupuri de întreprinzători transformă deşeurile în obiecte noi.

Mai mult de 1.5 miliarde de cauciucuri ajung la gropile de gunoi, în fiecare an, informează BBC, acestea fiind unele dintre cele mai problematice deşeuri, în principal din cauza volumului mare de producţie şi a durabilităţii lor. Datorită acestor aspecte, cauciucurile sunt printre cele mai atractive produse reciclabile, deşi în jur de jumătate dintre deşeuri sunt, pur şi simplu, arse ca şi combustibil în fabrici de ciment, hârtie ori centrale electrice. Cele care ajung să fie refolosite sunt, de obicei, utilizate la fabricarea asfaltului sau sunt transformate în anvelope noi.

Maasaii, un trib semi-nomad, care ocupă sudul Kenyei şi nordul Tanzaniei, a găsit, însă, o altă întrebuinţare pentru cauciucurile uzate. Membrii tribului folosesc deşeurile la confecţionarea de sandale, cunoscute ca thousand-milers – o mie de mile (n.r. aproximativ 1.600 de kilometri) – pentru rezistenţa de care dau dovadă.

sandale cauciucuri

Ideea a fost preluată de mai mulţi întreprinzători şi până la apariţia firmelor specializate, precum Maasai Treads, soleRebels sau Akala Sandals, nu a fost decât un pas. Încălţămintea, care se vinde pe străzile din Nairobi cu preţuri ce variază între 2 şi 5 dolari americani, costă chiar şi de cinci ori mai mult, pe Internet.

La Detroit, în Statele Unite, pastorul Faith Fowler a preluat idea şi acum angajează zeci de persoane care se ocupă cu reciclarea anvelopelor şi transformarea lor în produse de încălţăminte.

C.A.