21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 22:50
No menu items!

Cum se cere anchetat ministrul Finanțelor de Parchetul lui Kovesi

spot_img

Schema de finanțare a voucherelor pentru săraci găsită de ministrul Finanțelor Adrian Câciu merge către articolul 480 din Noul Cod Penal: “deturnarea de fonduri din bugetele Comunităţilor Europene”. Invocând războiul din Ucraina și criza refugiaților, Câciu încearcă să obțină un aviz al Comisiei Europene ca să folosească fondurile pe care România le-a primit deja (pentru alte proiecte) și pentru acoperirea financiară a măsurilor sociale promise de șeful lui, Marcel Ciolacu.

Astfel, după ce a susținut guvernul să promită vouchere pentru elevi și românii săraci și să adopte acte legislative în acest sens, finanțistul Adrian Câciu a realizat că de la a face analize până la a gestiona bugetul – și așa insuficient – al României e cale lungă. Iar lucrurile se complică și mai mult când intervine presiunea politică a celor care te-au învestit pe tine, analistul, să le finanțezi promisiunile cu mare potențial politic. Să nu uităm că măsurile au fost anunțate, ca urmare a unor decizii extrem de importante ale coaliției de guvernare, într-o conferință de presă organizată la oră de maximă audiență de Marcel Ciolacu, în calitate de președinte PSD, avându-l la stânga sa pe premierul Nicolae Ciucă, proaspăt uns președinte PNL, și la dreapta pe Kelemen Hunor, partenerul de la UDMR.

Odată făcut anunțul și parafată decizia, Câciu a realizat că nu-i ajunge bugetul – mai ales că deficitul crește – și încearcă să convingă UE. Cum România nu are un acord și nici nu poate obține finanțare de la Comisia Europeană pentru a susține măsuri sociale, ministrul Finanțelor a găsit soluția: războiul din Ucraina.

Așa că, într-o cerere de suplimentare a fondurilor pentru refugiați, invocă obsesiv războiul și consecințele dezastruoase asupra economiei României și a populației în încercarea de a convinge Comisia Europeană să permită guvernului de la București să redirecționeze către voucherele pentru săraci banii europeni primiți deja pentru derularea altor programe. Schemă care, fără acordul scris al Comisiei, ar însemna deturnare de fonduri europene și ar intra în sfera de competență a EPPO și a Laurei Codruța Kovesi.

Raluca Dan