15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 13:12
No menu items!

Cum se aplică noua compensare și plafonare a facturilor la energie, din februarie

spot_img

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care se stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, care se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește.

Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin.

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%.

Guvernul plafonează acum și prețul energiei pentru companii. Vor fi plafonate prețurile pentru firme în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, la începutul săptămânii, că măsurile se aplică de la 1 februarie până la data de 31 martie, perioadă în care se va face şi o analiză la finalul căreia vor fi făcute noi propuneri. 

Nicolae Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare.

                                                                                                                    Adina Silav