miercuri, 24 februarie 2021 - 22:52

Cum a scăpat fiul decanului USAMV cu o pedeapsă cu suspendare într-un dosar al DNA

Fiul decanului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru o fraudă cu fonduri europene de 370.000 de euro.

În calitate de acționar și administrator al societății Karpaten Outgoing SRL, Alexandru Mărginean, fiului decanului Gheorghe Mărginean, a fost pus sub acuzare pe DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Deși conform legii prejudiciul mai mare de 200.000 de lei este încadrat la “consecințe deosebit de grave”, magistrații Tribunalului București au fost de cu totul altă părere în acest caz, potrivit luju.ro.

Potrivit portalului instanțelor, Alexandru Mărginean a fost condamnat la doi ani cu suspendare.  Surse judiciare citate de presă arătau că avocatul său, Mircea Pârvu – același care a reprezentat în instanță și USAMV – i-ar fi negociat libertatea și ar fi obținut o înțelegere cu DNA: achitarea prejudiciului în schimbul pedepsei cu suspendare.

Relații la vârful Direcției Titluri Universitare

Pe de altă parte, decanul Gheorghe Mărginean are o relație foarte apropiată și cu rectorul USAMV, fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu –  membru ALDE și apropiat al lui Daniel Constantin (fost ministru al agriculturii în Guvernul Ponta din care a făcut parte și Cîmpeanu). În mandatul de ministru, Cîmpeanu a numit-o în funcția de director al Direcției Titluri Universitare din cadrul Ministerului Educației (cea mai important funcție din instituție pe problema doctoratelor) pe Daniela Vasilica Burghilă – cadru universitar la USAMV.

Seria legăturilor întâmplătoare între USAMV, doctorate și “reabilitări” în justiție nu se oprește aici.

Tot coincidență: decizia Tribunalului București în cazul fiului rectorului USAMV a fost pronunțată – potrivit portalului instanțelor – pe 8 decembrie 2016. Aceeași zi în care specialiștii Ministerului Educației, mai exact Consiliul General al CNATCDU, decidea că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în lucrarea sa de diplomă doar în proporție de 4% și propunea ca aceasta să-și păstreze titlul de doctor.

Raluca Dan