29.1 C
București
joi, 25 iulie 2024 - 16:16
No menu items!

Cum s-au îmbogățit unii parlamentari în patru ani

spot_img

Terenuri, maşini de lux, vile cu şofer la scară. Cam cu toate acestea se aleg unii… aleși, la final de mandat. Nici criza se pare că nu i-a afectat. Dimpotrivă, i-a ajutat. Maşinile şi terenurile se înmulţesc, la fel casele şi conturile bancare.

Parlamentarii se apropie de finalul mandatului lor. Sunt aleși care, în cei patru ani de mandat, au reuşit să-şi mărească de cinci ori numărul terenurilor agricole, să-şi înmulţească numărul autoturismelor sau cel al locuinţelor şi să-şi sporească depozitele bancare.

Dan Păsat, moşteniri pe banda rulantă

Campion la capitolul terenuri este deputatul afiliat grupului PDL, Dan Păsat. Dacă în 2008, acesta avea trei terenuri agricole şi unul intravilan, acum are 16 terenuri agricole, trei intravilane şi unul forestier. Păsat spune însă că 6 dintre cele 16 terenuri sunt moştenite, iar celelalte cumpărate. Sunt atât de multe, căci parlamentarul nici nu mai ştie  ce a scris în declaraţia de avere. „Cum să am 16 terenuri agricole? Aaaa! Sunt moştenire de la mama mea. Dacă le-am moştenit, acuma ce să fac?!!!”, declara cu ceva timp în urmă Păsat. Iubitor de maşini, Păsat a achiziţionat şi trei maşini. Când a intrat în Parlament, deputatul avea o maşină. Acum se poate lăuda cu patru.

Ion Burnei, depozite mai mari

Dacă aruncăm un ochi şi pe declaraţiile de avere ale deputatului PSD Ion Burnei constatăm că acestuia i-a mers din plin în cei 4 ani de criză. Depozitele bancare ale familiei au urcat vertiginos, de la 200.000 lei în 2008, la 800.000 lei în 2012. Chiar şi valoarea chiriilor anuale încasate de Burnei (şi soţia sa) a urcat, de la 83.000 euro, la 98.000 euro, iar dividendele au crescut de 10 ori: de la 27.000 lei la 260.000 lei (soţia).

Crin Antonescu, din pieton, şofer

Dacă la început de mandat Crin Antonescu era pieton, ei bine, acum are la scară trei autoturisme. De asemenea, Antonescu a avut, în cei patru ani de mandat, succes şi în domeniul imobiliar. Cu patru ani în urmă avea un apartament în Capitală. Acum are două apartamente în Bucureşti şi o casă la Drajna.

 

Constantin Tămagă, agricultor de succes

Senatorul Constantin Tămagă (PSD) a făcut bani frumoşi din agricultură. În ultimii patru ani, veniturile sale au crescut, de la 55.000 lei în 2008, la 71.000 lei în 2011. Inginer agricol de profesie, Tămagă deţine şi acum, ca şi în 2008, cinci terenuri la Mozăceni şi unul la Arefu, dar şi locuinţe la Piteşti şi Mozăceni. În declaraţia din 2012 nu mai apare locuinţa din Capitală, dar apar în plus utilaje agricole şi birou de reparaţii utilaje agricole (faţă de două tractoare şi o combină agricolă).

Kelemen Hunor s-a împroprietărit şi el

Mai puţin norocos, liderul UDMR, Kelemen Hunor nu avea nici casă, nici teren la intrarea în Parlament. Acum, se poate bucura de o casă şi un teren intravilan la Cluj.

Bogdan Ciucă a devenit latifundiar

Nici deputatul PC Bogdan Ciucă nu a fost lovit de criză. Ba, dimpotrivă. Dacă acum patru ani avea doar două terenuri intravilane, acum are şapte. Dacă în 2008 avea două case, acum are trei. Plus una de vacanţă. (A.M.)